Skip to content
Menu

New York Times’ın ‘dijital medya stratejisi’ başarısız mı oluyor?

AMERİKA BÜLTENİ (4 Aralık 2012)

Gazetelerin evrimi, ve yeni çağın medyası nasıl olacak sorunsalının bel kemiğini hiç şüphesiz küresel yazılı basının amiral gemisi New York Times gazetesi oluşturuyor. İşte biraz da bu nedenle New York Times gazetesinin, eğer, gönüllü emekliye ayrılacaklar olmazsa 30 muhabirini işten çıkaracağını açıklaması medya dünyasında büyük yankı yaptı. ‘’Ekonomik iklimin zolukları’’ndan bahseden NY Times genel yayın yönetmeni Jill Abramson, gazetenin bağlı olduğu şirketin de son yıllarda personelinin yüzde 60’ının işten çıkarıldığını vurguladı ve ekledi: ‘’Şüphesiz hiç bir haber, haber merkezini küçülteceğimiz haberi kadar zor olamaz’’

New York Times, iflasın eşiğine geldiği 2008 yılında haber merkezinden 100 muhabirin işine son vermişti. Ancak bu son kararın daha büyük yankı yapmasının nedeni, gazetenin, gelirin asıl kısmını internet üzerinden kazanmaya dayalı ‘’dijital medya’’ stratejsi hakkında şüphelere yol açması. New York Times, bu yılın üçüncü çeyreğinde dijital abone sayısını 83 bin daha artırdı. Bu artış hızı gazetenin 2013 yılında ya da en geç 2014 yılında dijital abone sayısının, kağıt abone sayısından fazla olacağı anlamına geliyor. Gazetenin International Herald Tribune ile beraber dijital abone sayısı bu yılın üçüncü çeyreği itibarı ile 566,000’e yükseldi.

Dijital artış, kağıdın gelirindeki azalmayı karşılayamıyor

Ancak gazetenin, üçüncü çeyrekteki kağıt gazete geliri yüzde 10.9 ve dijital geliri ise yüzde 2.2 oranında geriledi. Business Insider’dan Henry Blodget, ‘’Problem şu ki, dijital gelir her zaman kağıt gazette gelirinden çok daha az oluyor. Dolayısıyla, kağıdın tirajı küçüldükçe, haber merkezi de küçülüyor’’ diye yazdı. New York Times şirketinin operatif karı üçüncü çeyrekte, bir önceki yılki 21 million dolardan 8.5 milyon dolara geriledi. Gazetenin geliri halen 235 milyon dolar abone geliri ve 182 milyon dolar da reklam geliri seviyesinde.

New York Times sitesini yeniden bedava yaparsa geliri artar mı?

Peki, New York Times web sitesini yeniden paralı olmaktan çıkarırsa, dijital geliri artar mı? New York Times’ın sitesini paralı hale getireceği günlerde en çok tartışılan konu buydu ve birçok analist gazetenin doğru olanı tercih ettiği görüşünü dile getirmişti. Gazetenin en önemli rakipleri Washington Post ve İngiliz Guardian gazeteleri hala sitelerini herkese açık tutuyor.

Dijital reklam geliri hayalkırıklığı seviyesinde

Columbia Journalism Review’den Dean Starkman, kağıt gazette tirajlarının 2010 yılı hariç son altı yıldır her yıl yüzde iki haneli oranlarda gerilediğine dikkat çekiyor. Yakın zaman öncesine kadar, dijital medyadaki reklam payının hızla artacağı düşünülüyordu. Ancak şu ana kadarki artış hayalkırıklığı yaratacak düzeyde az. Yani New York Times’ın dijital medyadaki büyümesi otomatik olarak, kağıt baskının küçülmesinden kaynaklanan açığı doldurmaya yetmiyor. Kağıt baskının küçülmesini engellemeye ise imkan yok. Burası, New York Times’ın köşeye sıkıştığı nokta.

Peki New York Times ne yapabilir?

Daha küçük ölçekli bir gazete olma kaderini kabullenip ona göre strateji belirleyebilir. Ya da, dijital stratejisinin daha hızlı ve daha çabuk büyümesini beklerken dişini biraz daha sıkabilir. Ya da Politico’dan Dylan Byers’ın önerdiği gibi kendisini, bu süreci finanse edebilecek Bloomberg’e de satabilir. Ya da Facebook ve internetin diğer şirketleri gibi, internet reklamlarını kendine çekecek daha yaratıcı yollar bulabilir.

Ya da bazı uzmanların tavsiye ettiği gibi, okuyucu kitlesini daha yakından tanımaya başlayarak, bu hedef bilgiyi gelire dönüştürmenin yolunu bulabilir.