Skip to content
Menu

ABD sandık başına gidiyor! İşte oy vereceklerin bilmesi gereken her şey

vote

AMERİKA BÜLTENİ (3 Kasım 2014)


4 Kasım Salı günü ABD’de yerel ve federal kongre üyelikleri, bazı eyaletlerin valilikleri ve bazı belediye meclisleri için milyonlarca Amerikalı sandık başına gidiyor. ABD’de oy kullanacakların, bilmek isteyeceği herşeyi öğrenebilecekleri kaynakları derledik.

Nerede nasıl oy kullanabilirim? Oy vermeye hangi kimlikle gitmem lazım?

Partiler üstü Election Protection organizasyonu, size nerede oy kullanabileceğinizi, oy vereceğiniz yerde sandıkların hangi saatte açılıp hangi saatte kapanacağını, ve oy vermeye hangi tür kimlikle gelmeniz gerektiğine ilişkin bilgileri sağlıyor. Veya Election Protection’un ücretsiz telefon hattı olan (1-866-OUR-VOTE) numarayı arayarak bilgileri edinebilirsiniz.

 

Yaşadığım şehir ve eyalette hangi seçimler var ve adaylar kimler?

Kadın Seçmenler Ligi adlı sivil organizasyonun sitesi olan Vote411.org, size adresinizi yazmanız halinde ihtiyacınız olan bütün bilgiyi veriyor. Adresinizde hangi seçimler yapılacak? Adaylar kimler? Hangi politik pozisyonları savunuyorlar? Adresinizi girdikten sonra çıkan sayfadaki “get personalized information” başlığını tıklarsanız ve ardından yeşil renkli “show my races” butonunu tıklayın. Bu, seçim bölgenizdeki her seçimdeki iki adayın karşılaştırmasını görmenizi sağlayacak.

 

Adaylar neyi savunuyor?

Aslında Vote411.org sitesinde bir fikir edinebilirsiniz ama VoteSmart’ın Political Galaxy sitesi adaylar hakkında çok daha spesifik ve derinlikli bilgi veriyor. Zip (posta) kodunuzu veya adayın adını arama kutusuna yazarak bilgilere ulaşabilirsiniz. Veya Ballotpedia sitesinde eyaletinizi tıklayarak da yeterli bilgiye ulaşmanız mümkün.

 

Adayları, kimler destekliyor?

OpenSecrets.org sitesi, ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi’ndeki tüm adayları, kampanyalarına ne kadar para topladıklarıyla, kimlerden bağış aldıklarıyla listeliyor. Eyalet bazılı veya aday bazlı arama yapabilirsiniz. The Sunlight Foundation adlı vakfın ‘Influence Explorer’ adlı sitesi de, politik adayları destekleyen lobiler, organizasyonlar ve şirketler hakkında bilgiler sunuyor.

 

Oy vermeyi düşündüğüm aday ne kadar doğru konuşuyor?

Politifact adlı site, adayların politik açıklamalarına ne kadar sadık olduklarını ve ne kadar doğru konuştuklarını denetliyor. Alafabetik olarak listelenmiş adaylar için oluşturulan Truth-o-Meter adlı ölçekte adayınızın söylediklerinin, gerçek’ten(true), ateş bacayı sardı’ya (pants on fire) kadar uzanan yelpazedeki yerine bakabilirsiniz.

 

Sandık başında biri beni oyum konusunda taciz ederse…?

Derhal partiler üstü Election Protect’in (1-866-OUR-VOTE) numaralı ücretsiz telefonunu arayıp yardım isteyin.