Skip to content
Menu

New Hampshire’da bu köyün sandık sonucu neden önemli?

dixville-notch

AMERİKA BÜLTENİ (9 Şubat 2016)

ABD iç politikası Salı günü yapılacak New Hampshire önseçimlerine kilitlendi. Iowa’da partililerin akşam saatlerinde belli noktalarda toplanarak oylarını açıklamalarından farklı olarak New Hampshire’da kayıtlı tüm seçmenler, normal seçimlerdeki gibi, seçim kurullarının gözetimindeki sandıklara gün boyunca giderek oylarını kullanacaklar. Akşam sandıklar açılacak ve her iki partide aday adaylarının eyaletteki sıralamaları ortaya çıkacak.

Bununla beraber sabah uyandığınızda bazı haberlerde ‘New Hampshire’dan ilk sonuçlar, X aday kazandı’ haberleri okuyacaksınız. Bu yanlış haber dili, eyaletin küçük bir köyünün eski bir geleneğininden kaynaklanıyor. New Hampshire’ın en kuzeyindeki ücra Dixville Notch köyünün sakinleri, Salı gününün ilk dakikasında, yani gece yarısı oylarını kullanıyor. Ve bu oylar hemen sayılarak açıklanıyor. Çünkü New Hampshire yasaları, seçmen sayısı 100’den düşük yerleşim birimlerinin oy verme işlemini günün ilk dakikasında başlatmasına ve tüm seçmenler oy kullandığında sandığın kapatılarak oyların sayılıp açıklanmasına izin veriyor.

Bu köyde önseçime katılma oranının yüzde 100 olması ilk duyuşta etkileyici gelebilir. Ancak katılan sayısını öğrendiğinizde muhtemelen daha az etkilkeneceksiniz. Bu yılki seçimde sadece 10 kayıtlı seçmen oy kullanacak. Seçmen sayısı, 38 ile 1988’de en yüksek düzeyine ulaşmış. Bu yıl Dixville Notch’un komşusu iki köy daha (Milssfield ve Hart’s Location) gece yarısından sonra seçimlerini yapacak.

Peki seçmen sayısı bu kadar az ise neden bu kadar ilgi görüyor bu köydeki sandık sonucu? Çünkü, bu sandık New Hampshire’da kimin kazanacağını çok tutturamasa da her iki partide adaylığı kazanacak adayı doğru tutturma oranının yüksekliğiyle dikkat çekiyor. 1962 yılından beri her önseçim yarışında bu köyde kazanan Cumhuriyetçi aday adayı, önseçim yarışının nihayetinde partinin başkan adaylığını da kazanacak isim oldu. Sadece iki önseçimde birinciliği iki aday paylaştı. 1980’de sonradan adaylığı kazanacak olan Reagan ile George Bush, 2012’de ise sonradan adaylığı kazanacak Mitt Romney ile Jon Huntsman bu köyde aynı oy sayısı ile birinciliği paylaştılar.

Ancak iş New Hampshire’ı kazanacak adaya geldiğinde köy aynı başarıyı gösteremiyor. Örneğin Barack Obama, 2008’de bu köydeki Hillary Clinton’a 7-2 üstünlük sağlamasına rağmen o gün New Hampshire genelinde kaybetti. Sonradan adaylığı kazandı. 2000 yılında George W. Bush köyü kazandı ama John McCain eyaleti kazandı. Buna rağmen Bush sonraki aylarda adaylığı kazandı. 2004 yılında Demokratlarda Wesley Clark köyü 8-3 kazandı ama günün sonunda eyaleti ve adaylık yarışının sonunda adaylığı John Kerry kazandı.

İLGİLİ HABERLER:

Iowa mısır seçer, New Hampshire başkan..!

ABD önseçim klavuzu: “Caucus”, “primary” ve diğer merak ettikleriniz