Skip to content
Menu

Trump, başkanlık seçimi mücadelesini ‘belden aşağı’ya indirmeye kararlı

clinton-trump
Clinton çifti, 2005 yılında, Donald Trump ve şimdiki eşi Melanie ile 2005 yılındaki düğünlerinde.

AMERİKA BÜLTENİ (1 Ekim 2016)

ABD başkanlık seçim kampanyası, birinci televizyon açık oturumu sonrasında oldukça hararetlendi. Ancak, iki kampanya arasındaki hararet, politik tartışma olmaktan çok Trump’ın kişisel konulardaki belden aşağı salvolarından kaynaklanıyor. Kavga, gece saat 3 sıralarında Trump’ın Twitter mesajlarıyla başladı. Güzellik yarışmasını Trump’ın organize ettiği yıllarda 1996 kainat güzeli seçilen Venezuela kökenli Alicia Machado’nun Hillary Clinton’a verdiği desteğe kızan Trump, Machado’nun seks kasedi olduğunu iddia edince büyük tepki topladı. Trump, Haziran ayından beri Clinton’ın kampanyasında çalışan Machado’nun Clinton’ın yardımı ile ABD vatandaşı olduğunu da iddia etti. Clinton ise, ‘son Tweet’leri Trump gibi biri için bile fazla dengesiz’ diye yanıt verdi. Demokrat Parti adayı ardından Trump’ın tweet saatine de dikkat çekti: ‘Ne tür bir erkek gece boyunca ayakta kalıp bir kadını Twitter’dan iftira ve komplo teorileri ile karalamaya çalışır ki?’.

Trump, Bill Clinton’ın eski defterlerini açacak

Öte yandan Demokrat rakibi karşısındaki ilk açık oturumda başarısız bir performans sergileyen Cumhuriyetçi aday Trump, yeni strateji olarak Hillary Clinton’ın evliliğini hedef almaya karar verdi.

Cuma günü yaptığı açıklamalar ve attığı Tweet mesajlarıyla rakibine duyduğu öfkeyi belli eden Trump, açıkoturum sırasında verdiği ‘Clinton kazanırsa başkanlığını kabul edip desteklerim’ sözünü de tutmayabileceğinin sinyalini verdi. Destek konusunu yeniden değerlendirmek zorunda kalacaklarını söyleyen Trump’ın ‘seçim hileli’ iddialarını yeniden gündeme getirmesi dikkat çekti.

Trump, New York Times’a yaptığı açıklamada, Clinton’ın evliliğini gündeme getirme nedenleri olarak kadın seçmenleri Clinton’a karşı kazanmak ve rakibini sonraki iki açık oturumda huzursuz etmek olarak açıkladı. Trump, ‘Kendisi kirli taktiklere başvurabilir ama ben ondan daha kirli taktiklere başvururum’ tehdidinde bulundu. ‘’Hillary Clinton’ın evlendiği kişi, politika tarihindeki en büyük kadın istismarcısıydı’’ şeklinde konuşan Trump, ‘’Hillary Clinton da yardımcısıydı. Bill Clinton’ın istismar ettiği kadınlara sonra da o saldırıyordu. Bence bu onlar için büyük bir sorun ve yakın bir gelecekte bu konuda daha fazla konuşmayı düşünüyorum’’ dedi.

Bugüne kadar üç kez evlenen ve adı sayısız seks ve istismar skandalına karışan Donald Trump, rakibine bütün bu saldırıları yaparken kendi evlilik geçmişinin ise sorun olmayacağı görüşünde. 1991 yılında boşandığı ilk karısı Ivana ile evliyken, daha sonra ikinci karısı olacak Marla Maples ile ilişkiye başlamıştı. İkili 1993 yılında evlendi ve 1999 yılında boşandı. Halen eşi olan Melania ile ise 2005 yılında evlendi.

New York Times’ın ‘eşinizi hiç aldattınız mı‘ sorusuna ise, ‘’Bu konuda konuşmam, asla konuşmam. Bu hiçbir zaman problem olmadı’’ yanıtı verdi. Birinci evliliği sürerken Marla Maples ile ilişkide olmasını ise, ‘’Ben ABD başkanı değildim.’’ şeklinde savundu.