Skip to content
Menu

Ünlü robot Pepper için Tokyo’da robot kıyafetleri moda defilesi

AMERİKA BÜLTENİ (28 Şubat 2017)

Softbank firmasının ünlü insansı robotu Pepper için bir moda defilesi düzenlendi. Defilede Pepper için hazırlanmış beş ayrı kreasyon sergilendi. Beş ayrı Pepper’ın, çocuk bakıcısı, hostes, geleneksel Japon hoteli (ryokan) görevlisi, hemşire ve inşaat işçisi kıyafetleri ile mankenlik yaptığı moda yarışmasının galibi robot hostes kıyafeti oldu. Robot hemşire kıyafeti ise jüri özel ödülü kazandı.

Softbank bünyesinde, Pepper robotları için özel kıyafetler ve aksesuarlar üreten bir hizmet başlatmıştı. Robot kıyafetleri, bir robotun şıklıkla taşıyabileceği dış görünümünün yanı sıra, sıcaklığa dayanıklılık ve esneklik gibi teknik özelliklere de sahip olmak zorunda. Böylece robotun aşırı ısınması durumlarında yanması veya hareketlerini kısıtlamasının önüne geçilmiş oluyor. Robot konfeksiyonu sektörü bile oluşmuş durumda.

Fukuoka şehrinde bulunan Bonuni tekstil firması, Nissan ve Mizuho Bank gibi firmaların robot departmanlarının ürettiği robotlar için özel üniformalar üretiyor. Bu yılki robot kreasyonları defilesinde birinci olan kıyafetin seri üretimine de yakında başlanacak.

Softbank’ın tasarımı olan ve ilk kez 2014 yılı Haziran ayında kamuoyuna tanıtılan Pepper robotları insan duygularını okuyabilme ve bunu ses tonundan anlayabilme yeteneğine sahip. Bu özelliği nedeniyle Pepper teknik bir yardım sunmaktan çok insanları mutlu etme, onlara arkadaşlık etme gibi, sohbet etme gibi hizmetler sunuyor.  1 metre 20 santimetre boyunda ve 28 kilogram ağırlığında Pepper’lar, Softbank şubelerinde 198 bin Japon yen’i (1930 dolar) karşılığında satılıyor.

Softbank firması robot departmanı pazarlama bölümü yöneticisi Hasumi Kazutaka, firmanın robot defileleri ve kıyafet yarışmalarını sürdürme niyetinde olduğunu açıklarken şöyle konuştu: ‘’Açıkçası başlangıçta robotlara kıyafet giydirilmesi bana çılgınca gelmişti. Ancak sonradan hepsi birbirinin aynı görünümde olan Pepper’ları birbirinden ayırt etmenin ne kadar önemli olduğunun farkına vardım.’’

İşte Pepper için düzenlenen moda defilesinden görüntüler: 

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz