Skip to content
Menu

FBI eski başkanı Rusya Soruşturmasına özel savcı olarak atandı

AMERİKA BÜLTENİ (17 Mayıs 2017)

ABD 2016 başkanlık seçimlerine Rus yönetiminin müdahalesini ve Trump seçim kampanyasının bu müdahale ile muhtemel ilişkilerini soruşturan FBI’ın başkanı James Comey’i görevden alan Donald Trump, çok daha sıkıntılı bir sürpriz ile yüz yüze kaldı. Amerikan Adalet Bakan Yardımcısı Rod Rosenstein, Rusya’nın seçime müdahalesi ve Trump’ın ekibinin Ruslarla ilişkisi skandalı soruşturmasını, bakanlık hiyerarşisinden çıkardı ve FBI’ın eski başkanı Robert Mueller’i ‘özel yetkili savcı’ olarak görevlendirdi. Amerikan medya kaynakları, Rosenstein’in bu kararını, Trump’tan sakladığına ve kamuoyuna açıklamadan sadece yarım saat önce Beyaz Saray’ı bilgilendirdiğine dikkat çekiyor.

Rosenstein açıklamasında, ‘’Özel şartlar nedeniyle, kamunun çıkarı, bu soruşturmayı, normal bakanlık hiyerarşisi dışında bağımsız şekilde yürütebilecek birini görevlendirmemi gerekli kıldı’’ dedi ve ekledi: ‘’Özel savcı, Amerikan halkının bu soruşturmanın neticesine tam güveni için bir zorunluluk. Ülkemiz kanun hakimiyeti üzerine kurulu ve kamuoyu devlet görevlilerinin kanunların gereğini yerine getireceği konusunda emin olsun. ’’

Beyaz Saray sözcüsü ise soruşturmaya özel savcı atanmasını gereksiz gördükleri açıklaması yaptı. Rosenstein, bu karara neden ihtiyaç duyduğu ile ilgili somut bilgi vermedi ama kararın, kovulan FBI Başkanı James Comey’nin, Trump’ın kendisine Michael Flynn soruşturmasını kapatmasını istemesi dahil ikili görüşmeleri ile ilgili belge ve notları muhafaza ettiği haberlerinin medyaya yansımasından hemen sonra gelmesi dikkat çekti.

Trump, savcıyı bu görevden alamayacak

Rosenstein’in özel savcı olarak görevlendirilen Mueller’e verdiği somut görev ise, Rusya’nın seçime müdahalesi ile Trump’ın ekibinin ilişkilerini araştırmak. Mueller, özel yetkili savcı olarak memur iş güvenliğine tabi olacağı için Trump tarafından bu görevden alınamayacak.

FBI’ın bugüne kadarki altıncı başkanı olan Mueller, 2001 yılından 2013 yılına kadar 12 yıl boyunca FBI başkanı olarak görev yapmıştı. Mueller, partiler üstü bağımsız bir kanun adamı olarak tanınıyor. Mueller ve Comey’nin yıllarca yakın mesai arkadaşlığı yapmış olması da bir başka önemli ayrıntı. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği ACLU da yaptığı açıklamada, Mueller’in başkanlığı döneminde FBI ile defalarca mahkemelik olmalarına rağmen Mueller’in bağımsız bir soruşturma yürüteceğine inandıklarını açıkladı. Trump’ın görevden  aldığı New York Güney Bölge Federal Başsavcısı Preet Bharara da attığı Tweet’te, Mueller’in bu özelliğine dikkat çekerek, Mueller adının Trump için kötü haber olduğunu ima etti.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz