AMERİKA BÜLTENİ (23 Haziran 2017)
Ülkeler arası seyahat eden insan sayısında tarihte görülmemiş artış, yoksul ve krizdeki ülkelerden gelişmiş ülkelere yasadışı göçler, komşu ülkeler arası krizler ve uyuşmazlıklar, dünyada son çeyrek yüzyılda sınırları kağıt üzerinde çizgiler olmaktan çıkarıp, fiili engellere dönüştürme eğilimini de yükseltiyor. Bu eğilimin günümüzdeki en büyük sembolü ise ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın Meksika sınırına boydan boya örmek istediği duvar projesi oldu. Bununla beraber bazı sınırlar ise oldukça çarpıcı veya düşündürücü görüntüler sergilemeye devam ediyor. İşte görenleri şaşkına çeviren bazı sınır fotoğrafları:
Hollanda – Belçika sınırı
Her ne kadar ikisi de AB üyesi ve iyi komşuluk ilişkilerine sahip olsa da sonuçta sınırlarını işaretlerle de olsa belirtme ihtiyacı duyuyor. Bu işaretlemeler sınırın bazı noktalarında ortaya böylesi ilginç görüntüler çıkarabiliyor:
***
Slovakya – Macaristan – Avusturya sınırı
Bu üç ülke sınırının kesiştiği nokta ortaya bu son derece özgün görüntüyü çıkarmış. Bu masanın her bir oturağı aslında farklı bir ülke toprağında yer alıyor:
***
ABD – Kanada sınırı
Aslında fotoğraftaki sınır, Alaska – Kanada sınırı. 141’nci meridyen üzerinden bu şekilde yaklaşık 500 kilometre uzayan bir sınır. Tam sınır çizgisi üzerindeki çalılık ve ağaçlar, sınır ortadan kaybolmasın diye her 25 yılda bir budanıyor.
***
Polonya – Ukrayna sınırı
İki ülke arasındaki birlik ve dostluğun bir nişanesi olarak, tarlalardaki ürünler traşlanarak sınırı geçen iki büyük balık resmi oluşturulmuş.
***
Arjantin – Brezilya – Paraguay sınırı
Iguazú ve Paraná nehirlerinin birleştiği bu nokta üç ülkeyi, bakışınıza göre ayıran veya birleştiren nokta.
***
İsveç – Norveç sınırı
Bazı ülke sınırlarının neredeyse hiçbir işareti yok. Bu dev kış çamlarının arasında motor kayağı yapanlar, güzergahlarının neresinde İsveç’te neresinde Norveç’te olduklarını bilmiyor.
***
Brezilya – Paraguay sınırı
İyi komşuluk ilişkilerine sahip iki ülkenin arasındaki sınırda çoğu zaman hiçbir işaret yok. Olan yerlerde de işaret farklı renklerde bir boyamadan ibaret. Renkten, hangi ülkede olduğunuzu anlıyorsunuz.
***
Haiti – Dominik Cumhuriyeti sınırı
Bazen de sınır iki ülke arasındaki kültür farklılığını çok belirgin yansıtır. Sadece ağaç yoğunluğuna bakarak hangi toprağın hangi ülkeye ait olduğunu anlayabilirsiniz. Dominik Cumhuriyetinde sıkı doğa ve orman koruma mevzuatı var ve Haiti’de bu konuda önemli bir lakaytlık söz konusu. Sonuç, resimde görüldüğü gibi:
***
Brezilya – Bolivya sınırı
Ormanlara yaklaşımdan sınır çizgisini anlayabileceğiniz bir başka çarpıcı sınır. Bu uydu görüntüsünden Bolivya’nın ormanlarını koruma konusundaki duyarlılığını, Brezilya’nın ”nasıl olsa bende orman çok” mantığıyla ormanlarına karşı talan yaklaşımını net şekilde gözlemlemek mümkün:
***
İspanya – Portekiz sınırı
Bu sınırda pasaporta ihtiyacınız yok. Sadece bir kaska ihtiyacınız var. Kaskınızı giyip kendinizi çelik halattan kayarak aşağıya bırakın, ayağınız yere değdiğinde artık başka bir ülkedesiniz.
***
Almanya – Çek Cumhuriyeti sınırı
Bu, ormanlara sahip çıkılan bir ülke olup olmadığını anlayabileceğiniz bir başka sınır. Açık ki Çek Cumhuriyetinin doğal bitki örtüsüne sahip çıkmada, komşusu Almanya’dan öğreneceği çok şey var:
***
İsrail – Mısır sınırı
Kültür farkını gözlemleyebileceğiniz bir başka sınır. Mısır, çöl deyip bırakmış. İsrail tarafı ise çölü tarımsal arazi ve yaşam alanlarına dönüştürmüş.
***
ABD – Meksika sınırı
ABD – Meksika sınırı değişik bölümlerinde çok çarpıcı görüntülere sahip. Bunlardan biri de Arizona’da Meksika’nın Naco bölgesi sakinleri ile Arizonalı Amerikalıların kendilerini ayıran voleybol ağından sınırda voleybol oynadıkları bölüm:
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter’dan takip edebilirsiniz