Skip to content
Menu

ABD’de silaha karşı liseli isyanı yayılıyor

AMERİKA BÜLTENİ (22 Şubat 2018)

ABD’de silah taşıma ve edinmeyi kısıtlama talebi, muhafazakar çevreler, güçlü silah lobisi ve Anayasa’nın İkinci Ek Maddesinin oluşturduğu duvar karşısında bugüne kadar hep cılız kaldı. Ancak, Florida’da 19 yaşında bir eski öğrencinin bastığı ve çoğu öğrenci 17 kişiyi öldürdüğü Florida lisesinin öğrencilerinin başlattığı isyan, silah lobisinin belki de tarihindeki en güçlü muhalefetine dönüşme yolunda. ‘Okulda kendimizi güvende hissetmiyoruz’ diyen öğrecilerin, 14 Mart gününde ABD çapında dersleri boykot etme ve 24 Mart’ta da Washington DC’de ‘Hayatlarımız İçin Yürüyüş’ çağrıları büyük destek görüyor. Her iki etkinliğin de sloganı ‘Yeter Artık!’’ olacak.

Florida’daki saldırıdan yaralı kurtulan öğrenci Alex Wind, ‘’Yürüyeceğiz, çünkü sadece okullar değil her yer aynı, sinemalar, konserler, gece kulüpleri… Bu şeyler her yerde oluyor. Hayatlarımız için yürüyeceğiz. Kaybettiğimiz 17 hayat için yürüyeceğiz. Çocuklarımız, çocuklarımızın çocukları için yürüyeceğiz.’’ dedi.

Organizyasonunda arkasındaki öğrenciler, ‘’#NeverAgain (Bir Daha Asla)’’ adını kullanıyor. Hem boykot hem de yürüyüşün amacı ise Kongre’yi silah yasaları konusunda harekete geçmeye zorlamak.

Saldırıdan yaraları kurtulan öğrenci Emma Gonzalez’in duygusal ve öfkeli konuşması ülke çapında ve sosyal medyada büyük ilgi görüyor. Gonzalez, ‘’Milletvekili ve Senato’nun süslü koltuklarında oturan ve Ulusal Silah Birliğinin (NRA) fonladığı politikacılar bize, bu tür bir trajediyi engellemenin hiçbir yolu yoktu diyor. Silah edinmeyi ve taşımayı zorlaştırmanın şiddeti azaltmayacağını iddia ediyorlar. Biz buna zırva diyoruz. Silahların bıçaklardan farkı yok ve bir silahın ancak bir otomobil kadar tehlikeli olabileceğini söylüyorlar. Biz buna zırva diyoruz. Yüzlerce benzeri trajedinin hiç olmamasını engelleyecek bir yasa olmadığını söylüyorlar. Biz buna zırva diyoruz’’

Öğrenciler, 14 Mart günü her okulda kendi yerel saati ile sabah 10:00’da okulları terk ederek 17 dakikalığına bahçeye çıkacaklar. Florida’da ölen her kişi için 1 dakika eylem yapacaklar. 24 Mart günü ise ABD’nin tüm şehirlerde yürüyüş yapılacak. En büyük yürüyüş ise başkent Washington DC’de yapılacak.

Hollywood yıldızlarından eylemlere yüzbinlerce dolarlık bağış  

Oprah Winfrey, George Clooney, Steven Spielberg ve diğer bir çok yıldız, öğrencilerin yürüyüş eyleminin organizasyonuna yüzbinlerce dolar bağışlayacaklarını açıkladılar.

George Clonney, ‘’Ben ve Amal, Florida Stoneman Douglas Lisesinin genç kız ve erkek öğrencilerinin cesaret ve kararlılıklarından çok etkilendik. 24 Mart’ta bizim ailemiz de orada, ülkemizin bu müthiş genç kuşağının yanında olacak’’ açıklaması yaptı ve ekledi: ‘’Çocuklarımız Ella ve Alexander adına, biz bu yürüyüşe 500 bin dolar bağışlıyoruz. Çocuklarımızın da yaşamı bu mücadeleye bağlı.’’

Bu önemli çıkışa bir kaç saat sonra Oprah Winfrey’den destek geldi:

‘’ George ve Amal, sizinle tamamıyla aynı görüşteyim. Sizin açtığınız bu yola katılıyorum ve ‘’Hayatlarımız İçin Yürüyüş’’ kampanyasına 500 bin dolar bağışlıyorum. Bu ilham verici gençler bana 1960’ların Özgürlük Yürüyüşçülerini hatırlatıyor. Onlar da ‘yeter artık’ demiş ve seslerinin duyulmasını istemişti.’’

Oprah Winfrey’i, ünlü yönetmen Steven Speilberg takip etti:

‘’Florida’nın genç öğrencileri, yaşlarının çok ötesine geçerek bize olgun ve güvenli bir liderlik sergiliyorlar. Kate ve ben, bu kuşağın ve gecek kuşakların yararına olacak bu çabayı destekliyoruz. Bize ilham veriyorlar ve biz de aile olarak 500 bin dolar ile bu harekete katılmak istiyoruz.’’

Holywood’un bir başka güçlü ismi yapımcı Jeffrey Katzenberg de, George ve Amal Clooney’nin başlattığı kampanyaya ailece katılacaklarını ve 500 bin dolar bağışlayacaklarını açıkladı.

Yürüyüşe GoFundMe aracılığı ile yapılan bağışların miktarı ise 1 milyon dolara yaklaştı.

Öte yandan, okul katliamlarının sembolü haline gelen Denver Columbine Lisesi saldırısının 19’ncu yıldönümü olan 20 Nisan’da da yine ülke çapında gösteriler yapılacak.

Hareketin liderlerinden lise öğrencisi Delaney Tarr, ‘’Bu hareket öğrenciler tarafından kuruldu ve öğrenciler tarafından yönetiliyor. Acılarımızdan besleniyor. Hareketimizin tek bir gücü var, konuştuğumuz ve eylem yaptığımız için seçim bağışı kaybetme, seçim kaybetme, para kaybetme korkumuz yok. Kazanmayı hedeflediğimiz tel şey güvenliğimiz.