Skip to content
Menu

ABD, ünlü seyyar sebze-meyve satıcısı Mr. Okra’nın yasını tutuyor

AMERİKA BÜLTENİ (19 Şubat 2018)

Kendi dekore ettiği pikabıyla ve kendine has melodisiyle yaklaşık yarım yüzyıldır New Orleans sokaklarında sebze ve meyve satan ‘Mr. Okra’ lakaplı Arthur James Robinson’un 75 yaşında hayatını kaybettiği açıklandı. Güney’in son seyyar sebzecisi, Afrika-Fransız-İspanyol-Amerikan kültürlerinin harmanıyla oluşan New Orleans kültürünün yaşayan sembollerinden birine dönüşmüştü. 2015 Jazz Festivali sırasında meyve satarken çekilmiş bir portresi, ABD başkentindeki ünlü Smithsonian Ulusal Müzesinin duvarlarını süslüyor.

On yıllarca New Orleans sokaklarında kendisi gibi emekter pikabıyla gezinen Mr Okra’nın internet sayesinde şöhretinin ülkeye ve dünyaya yayılması sonrasında, son yıllarda kente gelen turistler de ona denk gelmek, ondan meyve ve sebze alabilmek için sokakları arşınlıyordu.

Eski hoparlörüyle sebze satarken söylediği ritimler caz şarkılarına konu olurken pikabının ve kendisinin fotoğraflarının yer aldığı ‘mug’lar ve tişörtler piyasada satılıyor. Öyküleri çocuk kitaplarında yer alıyor. Mr. Okra oyuncakları bile var artık.

Mr. Okra, gerçek Mr. Okra’nın babası olduğunu, kendisinin de babasının yanında bu işi öğrenerek ondan sonra devam ettirdiğini açıklamıştı. İlerlemiş yaşına rağmen ölünceye kadar meyve sebze satmayı bırakmayan Mr. Okra, yaşından dolayı araba sürmekte zorlandığı için son yıllarda kızı Sergio Robinson çoğunlukla ona şoförlük yapıyordu. Babasının kendisine bütün şarkılarını öğrettiğini söyleyen kızı, Mr Okra arabasının New Orleans sokaklarında satışa devam edeceğini de açıkladı.

Mr. Okra’nın öldüğünün duyulmasından sonra ABD’de sosyal medyada büyük bir üzüntü yayıldı. Ailenin karşılamakta güçlük çektiği cenaze ve defin masrafları için Facebook üzerinden bir yardım kampanyası başlatıldı.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz