Skip to content
Menu

Newsweek: Çin, pandemi ilanını geciktirirken dünyadan sağlık ekipmanı topladı

AMERİKA BÜLTENİ (13 Mayıs 2020)

Newsweek dergisi, Çin’in Ocak ayı ortasında, Dünya Sağlık Örgütünü (WHO) tehdit ederek koronavirüs salgını konusunda ‘küresel salgın riski’ ilan etmesini geciktirdiğini ve bu sürede de hızla dünyadan koruyucu sağlık ekipmanları ithal ettiğini iddia etti. Derginin, iki Amerikan istihbarat yetkilisini de doğruluğunu onaylattığını belirttiği bir CIA raporuna göre, Çin, henüz salgının sadece Çin ile sınırlı olduğu günlerde Dünya Sağlık Örgütüne, eğer ‘küresel salgın riski’ ilan ederlerse, organizasyona desteği ve işbirliğini sona erdirecekleri tehdidinde bulundu. 

Çin, Wuhan’da salgın başladığı zaman dünyayı uyarmaya çalışan doktorları susturması nedeniyle eleştirilerin hedefinde yer alıyor. 

Ülkenin resmi gümrük kayıtlarına göre Çin, dünyanın henüz tehdidin büyüklüğünü algılamadığı 24 Ocak – 29 Şubat tarihleri arasında dünyanın bir çok ülkesinden, 2 milyardan fazla profesyonel maske dahil olmak üzere 2,5 milyar koruyucu sağlık ekipmanı (PPE) ithal etti. Ancak salgının dünyaya yayılmasından sonra Çin’in sağlık ekipmanı ithal ettiği ülkelerin tamamında büyük bir korucuyu sağlık ekipmanı açığı yaşandı. Çin daha sonra, bir propaganda faaliyetine dönüştürerek elindeki PPE’leri bir çok ülkeye göndermeye başladı.

Böylece, ”Çin’in Dünya Sağlık Örgütüne, küresel salgın riski ilan etmesini geciktirmesi için baskı yaptığını” iddia eden Batılı istihbarat kurumu sayısı ikiye çıktı. Geçtiğimiz hafta Alman Der Spiegel dergisi de, Alman istihbaratının, Çin devlet başkanı Xi Jinping’in 21 Ocak günü bizzat Dünya Sağlık Örgütü genel direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’a baskı yaptığını belirlediğini yazmıştı. 

Çin, Dünya Sağlık Örgütüne, bazı vatandaşlarında bulaşıcı bir hastalık görüldüğünü ilk kez 31 Aralık günü haber verdi. ABD ise 3 Ocak günü resmen bilgilendirildi. Koronavirüsün ciddi bir salgına dönüşebileceğini gösteren, ‘’virüsün insandan insana bulaştığı’’ bilgisi ise resmen 20 Ocak’ta duyuruldu. Dünya Sağlık Örgütü, 22 ve 23 Ocak’taki oylamalarında ‘küresel salgın riski’ alarmına gerek duymadı. WHO, 30 Ocak günü ilk kez küresel salgın riski var ilanında bulundu.