Skip to content
Menu

Küresel mali kıyamete gerisayım başladı, panik yersiz mi?

Kongre’nin yönetime borç tavanını yükseltme izni vermemesi nedeniyle ABD’nin borçlarını ve birçok icrai faaliyetini yerine getiremeyeceği 2 Ağustos’a 1 hafta kala hala uzlaşma yönünde bir işaret olmaması, ABD’de ve dünya piyasalarında paniğin kartopu gibi her geçen dakika büyümesine yol açıyor.

Her geçen dakika daha fazla politikacı ve finans uzmanı mali kıyametin kaçınılmaz olduğuna inanmaya başlarken, piyasalardaki panik kartopu gibi her geçen dakika büyüyor.

Amerika Bülteni – ÖZEL

(25 Temmuz 2011)

Dünya piyasaları Pazartesi gününe büyük düşüşlerle başlarken, New York borsası ise daha ilk dakikalarında 1 puan düşüşle açıldı. Stoxx Europe 600 Index’i yüzde 0.4 düşerken Japon Nikkei 225 hisse ortalaması yüzde 0.8 geriledi.

Başkan Obama ve Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner arasındaki pazarlıklar Cuma günü fiyasko ile neticelenmişti. Pazar günü yeniden taraflar arası görüşmeler başladı ancak 2 Ağustos öncesi bir sonuca varılabileceği konusunda artık çok az kişi iyimser.

Hazine Bakanı Timothy Geithner ise bir kez daha 2 Ağustos’a kadar anlaşma sağlanamazsa, ABD’nin işlerini görmek için yeterli parası olmadığı uyarısında bulundu.

Bütün bu ortamda paniğe kapılmak  yersiz mi?

Hayır, yersiz değil, şimdi panik zamanı

The Daily Beast yazarı Zachary Karabell, ‘’Boehner’in Cuma günü toplantıyı terketmesi, hala aklıselimin kazanacağını düşünen dünya piayasalarını rüyadan uyandırdığını’’ yazdı. Cumhuriyetçilerin ve özellikle Çay Partisi kanadının mali kıyametin boyutunu küçümsediğine dikkat çeken Karabell, onlara gerçeği gösterecek tek şeyin panik olduğunun altını çizdi.

Evet yersiz, bu dünyanın sonu değil

Financial Awakenings’ten Rick Kahler, borç tavanına vurursak piyasalar panik yapacaktır elbette dedikten sonra, ‘’Ancak ekonomimizin temellerinde bir değişiklik olmayacak. 2 Ağustos’a anlaşmasız ulaşırsak, hisse senetleri düşecektir. Siz de iyi hisseleri kollayın ve kendinize doğru olanı seçin. Hisse satışarı çok uzun sürmez zira.’’ Yorumunda bulundu.

Eğer panik oluşursa sonuçları hoş olmayabilir

Reuters analistleri Steven C. Johnson ve Richard Leong ise, paniğin başlaması halinde halkın hazine bonoları ve dolardan kaçış başlayacağını, faizlerin yükseleceğini ve bunun da yatırım güvenliğini zedeleyeceğini belirttikten sonra ekliyorlar: ‘’Bu da zaten kırılgan olan ABD ekonomisini daha da zayıflatacaktır. Hisse senetleri ile riskli varlıkların satışı furyası başlayacak. Bu küresel ekonomiyi girdaba sürükleyecek ve bugünlerde yatırımcıları uyutmayan kabusu gerçeğe çevirecek’’.