Skip to content
Menu

Ron Paul’dan Rick Santorum’a İran konusunda tarih dersi

Cumhuriyetçi Parti başkan adaylarının Perşembe akşamı Iowa’da gerçekleştirilen televizyon açıkoturumunun belki de en çok akılda kalan anı, partinin libertaryan kanadının lideri Texas Milletvekili Ron Paul ile partinin milliyetçi kesiminin kahramanlarından Pennsylvania eski senatörü Rick Santorum arasında arasında, İran’a karşı izlenecek politika konusundaki tartışmaydı. Paul’un, ‘’İran’la diyalog kurulmalı, ambargo savaşın ilk aşaması’’ sözlerine Rick Santorum’dan itiraz geldi.

Paul, ‘’İran’ın nükleer silah geliştirdiğine dair tek bir delil bile yok. En azından Ronald Reagan, nükleer silahları olan ve çok daha büyük tehdit olan Sovyetler Birliği ile bile konuştu. Bunda bu kadar kötü olan ne? Bir ülkeye ambargo koyuyorsanız, büyük ihtimalle savaşacaksınız demektir. Barış politikası serbest ticarettir. İçişlerine karışmaktan vazgeçin. Askerlerimizi ülkeye geri getirin’’ şeklinde konuştu.

‘’İran izole bir ada değil’’ diye itiraz eden Santorum, ‘’İran 1979’dan beri bizimle savaşan bir ülke. İsraillilere sorun geceleri niye yatamıyorlar’’ diye devam edince Ron Paul’dan Santorum’u sessizleştiren açıklama geldi: ‘’Senatör tarihi bilmiyor. Biz İran ile 1979’dan çok önceden beri savaşıyoruz. 1953’te biz başlattık. Bunun tepki dalgası 1979’da geldi. Bu bizim problemimiz’’

1953 yılında İran’ın seçilmiş başbakanı Musaddık, bir askeri darbe ile devrilmiş ve yerine Şahlık kurulmuştu. Yakın zamanda ABD ve CIA, darbenin petrol konusunda taviz vermeyince BP ile beraber desteklenip gerçekleştirdiklerini resmen kabul edip özür dilemişlerdi. Amerika Bülteni (12 Ağustos 2011)

İşte açıkoturumun o anları: