Skip to content
Menu

Borç krizi Washington’da tüm sinirleri gerdi

Amerika Bülteni

(14 Temmuz 2011, Perşembe)

Washington’da tüm sinirler oldukça gergin. ABD’nin ulusal borçlanma tavanının yükseltilmesi için yönetimle Cumhuriyetçi Kongre üyeleri arasında yapılan müzakerelerin sonuçlanamaması, Başkan Obama ile Cumhuriyetçi Kongre üyeleri arasındaki tansiyonu son derece yükseltti.

Görüş ayrılıklarının aşılamadığı dün akşamki son oturuma katılanlara göre, Başkan Barack Obama bir aşamada uzlaşma için daha fazla taviz vermeyeceğini söyleyerek salonu terketti.Toplantıda hazır bulunan Cumhuriyetçilere göre Obama, “yetti artık” diyerek görüşmeyi noktaladı.

Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçilerin iki numaralı lideri konumundaki Eric Cantor’a göre, “Obama, ‘Yetti artık diyeceğim noktaya vardım” diyerek, söylenenleri dinlemek için yeterince sabırlı davrandığını ifade etti.

Cantor, Obama’nın “Ronald Reagan bu durumda burada oturur muydu? Sınıra vardım. Bu yeniden seçilmeme de mal olsa bunda geri adım atmayacağım” dediğini aktardı.

Demokrat katılımcılardan bir danışman ise Başkan’ın salonu terkettiği haberlerinin abartılı olduğunu, sadece hararetli tartışmanın noktalanması ile kalkıp Oval Ofise döndüğünü savundu.

Görüşmelerin amacı, Amerikan yönetiminin ne kadar borç alabileceğini belirleyen üst sınırı yükseltmek.

Obama göreve geldiğinden bu yana 4 trilyon dolar artışla 14,3 trilyon dolara ulaşan bu tutar, bütün dünyanın ekonomik üretiminin yaklaşık beşte birine denk.

ABD yönetiminin borçları 16 Mayıs’ta belirlenen üst sınıra dayandı. O zamandan bu yana harcamalar ve muhasebede yapılan ince ayarlar sayesinde çarkların işlemesi sağlandı.

Ancak tarafların anlaşmaya varamaması durumunda, ya ABD tarihinde ilk kez borçlarını ödeyemez duruma düşecek ya da bütün toplumu derinden etkileyecek oldukça kapsamlı bir kemer sıkma politikasına geçmek zorunda kalacak. Her iki ihtimalin de sadece ABD’de değil bütün dünyada ekonomik çalkantı yaratabileceği uyarısı yapılıyor.