Skip to content
Menu

Genç kaçak göçmenlere ‘California rüyası’

California eyalet kongresinin kabul ettiği , ‘DREAM ACT’ olarak adlandırılan tasarı eyalet valisi Jerry Brown’un da imzalamasıyla yasalaştı. Yasayla, eyalet kaçak göçmen statüsünde olan gençlere eyaletteki kamu üniversitelerinde okumaları şartıyla burs sağlamayı vaadediyor.  Yasadan, 3 yıllık liseyi California eyaletinde okumuş kaçak göçmen öğrenciler yararlanacak.

Amerika Bülteni – ÖZEL

Yasaya adını veren DREAM ACT ise adını, ABD Kongresinde görüşülmeyi bekleyen, ‘’DREAM Act (The Development, Relief and Education for Alien Minors Act)’’ olarak bilinen ve ABD’ye 16 yaşından küçükken gelmiş kaçak göçmen gençlere, üniversite eğitimi ya da askerlik şartıyla vatandaşlık yolu açmayı hedefleyen federal kanun tasarısından alıyor.

Uzmanlar kaçak göçmen gençlere, California’da kabul edilen ‘Dream Act’ ile gerçek ‘Dream Act’i birbirlerine karıştırmaması tavsiyesinde bulunuyor. Zira, California’daki yasa, kaçak göçmenlerin yasal statüsünde hiçbir değişikliğe yol açmıyor. Burs almalarına rağmen kaçak göçmen kalmaya devam edecekler ve bu yasadan yararlandılar diye yasal çalışma izni sahibi olamayacaklar.

Yasa ile California ve Maryland, kaçak göçmen öğrencilere yüksek öğrenim yardımı sağlamayı vaadeden iki eyalet oldular.

Arizona, Colorado, Georgia, South Carolina ve Indiana eyaletleri, kaçak göçmen öğrencilerin eyalet burs ve yardımlarından yararlanmasını engelleyen yasalara sahip. (27 Temmuz 2011)