Skip to content
Menu

Dünyanın üçüncü zengini: Bizi zenginleri şımartmayın, vergimizi artırın

Dünyanın üçüncü zengini Milyarder işadamı Warren Buffett, ABD’nin bütçe açığı sorununu çözmek için Kongre’yi ülkenin süper zengin kesimine yönelik vergileri artırmaya çağırdı ve böyle bir adımın yatırımlara zarar vermeyeceğini söyledi.

Buffett, New York Times gazetesine yazdığı bir makalede, “Ben ve arkadaşlarım, milyarder dostu Kongre tarafından bugüne kadar yeterince şımartıldık. Hükümetin artık fedakarlığın herkesçe paylaşılması konusunda ciddi girişimler yapmasının zamandır” görüşlerine yer verdi.

SEKRETERİNDEN  AZ VERGİ ÖDÜYOR

Forbes’a göre 50 milyar dolarlık servetiyle dünyanın üçüncü zengini ve Berkshire Hathaway şirketinin başkanı olan 80 yaşındaki Buffett, geçen yıl ödediği verginin 6.9 milyar dolar olduğunu açıkladı. Buffet, özetle şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu büyük para gibi görünüyor Ama ödediğim vergi benim vergiye tabi gelirimin sadece yüzde 17.4’üydü. Ki, bu da bizim şirkette çalışan 20 kişinin her birinin ödediği vergiden daha düşük bir oran. Onların vergi yükü yüzde 33 ile yüzde 41 arasında değişiyor, ortalaması da yüzde 36.

Altmış yıldır yatırımcılarla çalışıyorum, bugüne kadar, hatta 1976-1977 yıllarında sermaye kazançlarından alınan vergilerin yüzde 39.9 olduğu dönemde bile, kimsenin olası kârdan alınacak vergi oranları yüzünden yatırımdan vazgeçtiğini görmedim. İnsan para kazanmak için yatırım yapar, olabilecek vergiler de kimseyi ürkütmez”