Skip to content
Menu

Washington’da benzeri görülmemiş ‘konuşma’ gerginliği

ABD Başkanı Barack Obama, Kongre’ye 7 Eylül Çarşamba günü ‘istihdam’ konulu özel bir konuşma yapacağını bildirdi. Ancak Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, ABD tarihinde ilk kez Başkan’ın konuşma talebini, kendisine özel olarak bildirmek yerine kamuoyu karşısına çıkıp geri çevirerek başka birgün yapmasını istedi. Çünkü, aynı gece Cumhuriyetçi Parti başkan aday adaylarının televizyon açıkoturumu vardı. Obama, bu talebi kabul ederek konuşmasını 8 Eylül Perşembe gününe aldı. Ancak bu kez, Demokratlar, Başkan’ın bu ‘küçültücü’ reddetme karşısında geri adım atmasına tepkili. ABD, şimdi bu tuhaf konuşma savaşını yaşıyor.  Bu savaşın kazananı kim?

‘’Bu kez Boehner’’ : TIME dergisinden Michael Scherer, Obama’nın umhuriyetçilerin açıkoturum gününü konuşma için seçmesinin agresif bir tutum olduğunu savunuyor. Şimdi Obama’nın konuşması 8 Eylül günü NFL sezon açılış maçı ile reyting savaşı yapacak. Obama’nın sonbaharda Kongre’ye karşı daha etkili başkan olma stratejisi de daha sonbaharın başında Boehner tarafından havada bırakıldı.

’Obama, tarihi değiştirerek akıllılık yaptı’’ : Cumhuriyetçilerin Obama’nın Kongre konuşmasını engellemek isteyeceği sürpriz değildi diyor Washington Post. Ancak Obama, tarihi değiştirerek akıllılık yaptı. Şimdi kamuoyunun ilgisi bu konuşmaya daha da yükseldi. Böylece ‘açıkoturumdan’ sonra son sözü söyleme fırsatı da Obama’nın olacak. Sonuçta Obama, Kongre’nin güçlü ve söylevsel platformunu yine kullanacak.

‘’Kamuoyu kaybetti’’ : Washington Post’tan Ezra Klein ise, Obama’nın konuşmasının tarihini değiştirmeyi kabul etmesinin politik olarak doğru olmasa bile bir olgunluk olduğunu ifade ederek, teorik olarak Boehner kazansa bile kaybden geri kalan bütün kamuoyu dedi. Eğer ABD politikası geçen yıl bir tragedya idiyse, Obama ve Boehner’ın, ülkenin en önemli sorunu konusundaki konuşmanın tarihini erteleme sırasındaki biraz da şirin takılalım tavırları, ABD politikasının bu yıl da bir komedya seviyesine ineceğinin göstergesi. Amerika Bülteni (1 Eylül 2011)