Skip to content
Menu

Norman Finkelstein: Hiçbir İsrail raporu bu derece düşmemişti

Amerika Bülteni (5 Eylül 2011)

BM’nin Mavi Marmara raporu yankı yapmaya devam ediyor. ABD’nin en etkili muhalif platformlarından biri olan Democracy Now haber programına stüdyo konuğu olan siyaset bilimci profesör Norman Finkelstein, BM’nin Mavi Marmara raporunun, ”bugüne kadarki en aşağı seviyeye inmiş rapor” olduğunu söyledi. Raporu okuduğunda ”şaşkınlıktan dilinin tutulduğunu” ifade eden Finkelstein, raporun gemidekilerin ‘insani yardım’ niyetli değil, ‘art niyetli’ olduğunu kesinlikle iddia etmesinin ‘ahlaki açıdan şok edici bir tarafgirlik’ olduğunu kaydetti.

Finkelstein, İsrail adına olayı soruşturan eski Yüksek Mahkeme üyesi Jacob Turkel’in 300 sayfalık raporunu da okuduğunu ancak ‘’İsrail raporunun bile bu seviyeye düşmediğini’’ savunurken, BM Genel Sekreteri Ban-ki Moon’un, katliamları ve İsrail’le yakın askeri işbirliğiyle bilinen Columbia eski Devlet Başkanı Uribe’yi komisyona eş başkan olarak atadığı anda raporun saçmalık olacağının belli olduğunu vurguladı.

İsrail’in gaze ablukasının da hukuka ve insanlığa aykırı olduğunu iddia eden Finkelstein, BM’nin İsrail ölümlerini nazara verip, İsrail sürekli operasyonlarında ölen binlerce Filistinliyi görmezden gelmesini eleştirerek: ‘’Bir an için diyelim ki İsrail’in kendini Gazzelilere karşı savunma hakkı var. Peki Gazzelilerin kendilerini İsrail’e karşı savunma hakkı ne olacak..?’’ diye sordu.

Programa katılan Mavi Marmara organizatörlerinden Huwaida Arraf da, raporun İsrail’i aklama çabası olduğunu ileri sürerek, raporun gerçeği araştırıp ortaya çıkarmaktan çok, Türkiye ve İsrail arasında bir politik denge arama çabası içine girdiği görüşünü dile getirdi. Raporun, gemiye çıkarma yapan İsrail askerlerinin ‘organize şiddete maruz kaldıkları’ iddiasına da tepki göstererek, ‘’Biz bütün katılımcılarımızla şiddetsiz aktivizm üzerine hareket ettik. İsrail askerlerinin bazı fiziki ataklara maruz kaldıklarını inkar etmiyoruz ama bunun, gemiye küstah bir şekilde saldırıp hukuksuz şekilde el koymaya karşı meşru müdafaadan başka birşey olduğunu söyleyemezsiniz’’ şeklinde konuştu.

İşte programın videosu: