Skip to content
Menu

Bebeğinizin 150 kardeşi daha olduğunu öğrenirseniz ne yaparsınız?

Cynthia Daily, sperm bağışı yoluyla sahip olduğu çocuğunun, 150 üvey kardeşi daha olduğunu öğrendi. 150 kardeşin fiziksel olarak da birbirine benzemesi tuhaf duygusal çalkantılara yol açıyor.

AMERİKA BÜLTENİ (7 Eylül 2011)

ABD’de sperm bağışı yoluyla dünyaya gelen insan sayısı tam olarak bilinmiyor. New York Times gazetesinde yayınlanan habere göre ülkede yılda 30 bin ile 60 bin arası bebek dünyaya geliyor. Ve bunların çoğu, anne-babalarının siparişinden fazla kardeşe sahip. Cynthia Daily de böyle annelerden biri… Sperm bağışı kayıtlarının izini sürerek, kendi çocuğunun en az 150 ‘üvey’ kardeşine ulaşmış ve bazılarının aileleriyle ara sıra buluşmaya başlamış. ‘’Hepsini bir arada görmek oldukça tuhaf. Hepsi birbirine benziyor’’ diye anlatıyor deneyimini.

Ancak, bu durumun neden olabileceği fiziksel ve duygusal sorunlar da endişe verici. Bu kadar çok çocuğa birden sahip olma imkanı, nadir genetik bozuklukların oldukça yayılmasına neden olabilir. Bu ‘üvey’ kardeşlerin kazara ensest ilişki yaşama olasılığı da cabası… Bir erkeğin 150 çocuğun babası olmasına izin vermek tehlikeli mi?

‘’Evet! Bir an önce müdahale edilmeli’’ : ‘Infertile’ çiftlerin bu yöntemle çocuk sahibi olabilmelerinin güzel bir şey olduğunu kaydeden Gizmodo yazarı Sam Biddle, ‘’Ancak, Amerikan sperm bankalarının ve elbette dünyadaki benzeri bankaların regülasyona ihtiyacı var. Her ne kadar, devletten hamileliğe gözkulak olmasını istemek ürkütücü olsa da, bunu, genetik mutasyonlu bilim-kurgusal felaket sahneleri görmeye ve üvey kardeşlerin kitlesel olarak seks yaptığı bir dünyaya tercih ederim’’ diye yazıyor.

‘’Bu Darvinci gayritabii seleksiyona karışmayın’’: ‘’Açık ki bu 150 çocuklu arkadaş bazı şeyleri doğru yapmış ki, 150 ayrı kadın onun DNA’sını ‘doğru şey’ olarak seçmiş’’ diye yazan Environmental and Urban Economics yazarı Matthew Kahn, ekliyor: ‘’Elbette genetik çeşitlilik havuzuna ihtiyacımız var. Ancak eğer tüm bu kadınlar menüye bakıp, bu adamı ‘kral’ olarak seçmişse, bize de onun üretimini engellemek yerine yüksek kaliteli DNA’sına diğerlerinden fazla para ödenmesini sağlamak düşer’’.

‘’Peki ya çocuklar?’’ : Devletin regülasyonu olmadığından ailelerin, bazı çetrefilli sorunları aşmak için ağ kurmak üzere karmaşık çabalara girdiğine dikkat çeken National Review yazarı Cathy Ruse, ‘’Örneğin bir anne çocuğuna babasının sperm bağışı numarasını ezberletmiş. Böylece kızı, ileride ‘bağış’ ürünü bir erkekle tanıştığında, numarayı karşılaştırıp, kardeş olmadıklarından emin olması için… Hem, 150 kardeşe sahip olmak, küçük bir çocuğun psikolojisine ne kadar zarar verir…’’ diye soruyor.