Skip to content
Menu

Bedelli askerlikte kötü haber: Hükumetin gündeminde böyle bir konu yok

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, ”Bugün içinde yarın içinde soruyorsanız hükümetimizin gündeminde bedelli askerlik söz konusu değil” dedi.

Bakanlar Kurulu’nun ardından açıklama yapan Arınç, kabinenin özel gündemle toplandığını söyledi. Başbakan Erdoğan’ın Mısır, Tunus, Libya ziyaretiyle ilgili görüşmeler yapıldığını söyleyen Arınç, aynı zamanda iç güvenlikle ilgili konuların masaya yatırıldığını aktardı.

Konuşmasının ardından soruları cevaplayan Arınç, “CHP’nin bedelli askerlikle ilgili kanun teklifi çerçevesinde bedelli askerlikle ilgili yeni bir çalışma söz konusu olabilir mi?” sorusuna yönelik olarak, bu konunun istismar edildiğini söyledi.

Bedelli beklentisinde olanlara karşı sorumlu davranılması gerektiğini altını çizen Arınç, “Bundan 6 ay evvel televizyon programlarında şahsi fikrimi ifade etmiştim. Doğru, makul olduğunu ifade etmiştim. Belli yaşa gelmiş, iş sebebiyle askere gidemeyeceklerin böyle haktan yararlanabileceklerini söylemiştim. Böyle beklentide olanlar çok fazla. Bu tür olaylarda Silahlı Kuvvetler’in asker ihtiyacı dikkate alınmaktadır.

Bedelli düşünülmemeli dendiği anda hükümetler Silahlı Kuvvetler’in talebi halinde o doğrultuda karar vermiştir. Bir hükümet böyle bir karara varacağı zaman her gün sömürülmek yerine her gün siyasetçilerin kullanabilecekleri yerde bu beklentileri köpürtecek davranış içinde olamaz, olmamalıdır. Bahsettiğiniz partiler geçmişte bedelliye karşı çıkmışlardır. Ama şimdi farklı bir davranış içindeler.

CHP öyle bir teklif veriyor ki bu, bedelli olmaktan çıkıyor, bedelsiz askerliği, 800 bin kişilik orduyu 50 bine düşürecek sistem ortaya çıkıyor. Asıl amacınız 50 bin kişilik Silahlı Kuvvetler mevcudu bize yeter mi diyorsunuz. Bu tartışılabilir ama bedellinin arkasına sığınarak bunu yapmak samimiyetsizliktir. Bahçeli’nin söylediklerini önemsiyorum. Bazı hassasiyetlere dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Hükümetimizin gündeminde bedelli askerlik söz konusu değil” değerlendirmesinde bulundu.