Skip to content
Menu

ABD birkaç saat sonra gerçekleşecek bu idama kilitlendi: Ya masumsa?

AMERİKA BÜLTENİ (21 Eylül 2011)

Georgia eyaletinde 1989 yılında işlediği iddia edilen bir suçtan dolayı idama mahkum edilen ve cezası bu akşam New York saatiyle 19:00’da infaz edilecek Troy Davis için son hukuk kapısı da kapandı. Davis, suçu kendisinin işlemediğinde ısrar ederken, Avrupa ve Amerika’da Davis’in idamının infazı için yapılan tüm kampanyalar şu saate kadar sonuçsuz kaldı. Destekçileri, infazın gerçekleşeceği hapishanenin önünde ve Avrupa’daki ABD büyükelçiliklerinin önünde gösteriler yapacak. 2007’den beri infazını 3 kez erteletmeyi başaran avukatları, Davis’in eyalet af kurulunda bu hafta ertelemeyi kaybettiğini belirtiyor.

İdamdan önce son yemeği istemeyen Davis, son olarak arkadaşları, ailesi ve destekçileriyle sohbet etmek istediğini bildirdi. Avukatları, Davis’in öğleden sonra itibarı ile dua ettiğini ve hala avukatlardan gelebilecek bir son dakika haberini beklediğini kaydediyor. David’in idamının durdurulmasını isteyen destekçileri arasında Papa 16’ncı Benedikt ve ABD eski Başkanı Jimmy Carter da bulunuyordu. Davis’in destekçilerinin, cellatlardan greve yapmaları ya da rapor alarak idamı bir gün daha erteleme girişimleri ile Beyaz Saray’dan bir af çıkması umudu da her geçen dakika sönüyor.

‘’Polis memurunu öldürmediğini’’ savunan Davis’in sadece gördü tanıklarından bazısının ifadesiyle mahkum edilerek idam edielcek olması, ortada DNA ya da kriminal delillerin olmaması, birçok çevreyi bu idama karşı duyarlı yaptı. Polis memuru Mark MacPhail’in dul eşi ise, ‘’Davis’in suçsuz olduğunu ispatlamak için yeterince zamanı olduğunu ama ispatlayamadığını’’  ifade ederek, infazın bir an önce gerçekleşmesini istedi.

Troy Davis’in avukatları ise infaza sadece 4 saat kala son bir erteleme başvurusu daha yaptı.