Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi adaylar açıkoturumda Charlie Rose’un karşısında: Kimler ve neler konuşulacak?

Soldan: Gary Johnson, Rick Santorum, Newt Gingrich, Ron Paul (R-TX), Rick Perry, Mitt Romney, Michele Bachmann (R-MN), Herman Cain ve Jon Huntsman

AMERİKA BÜLTENİ

(11 Ekim 2011)

Cumhuriyetçi Partinin başkan adaylığı yarışında kritik dönemeçlerden biri daha. Partinin 8 başkan adayı, bugün Washington Post ve Bloomberg TV’nin ortak açıkoturumunda New York saati ile 20:00’de karşı karşıya gelecek. New Hampshire eyaletindeki Dartmouth College’da gerçekleşecek açıkoturumu PBS’in ünlü röportajcısı Charlie Rose yönetecek. Açıkoturuma, Massachusetts eski valisi Mitt Romney, Texas Valisi Rick Perry, Godfather Pizza zincirinin eski CEO’su Herman Cain, Minnesota milletvekili Michele Bachmann, Texas Milletvekili Ron Paul, Temsilciler Meclisi eski Başkanı Newt Gingrich, Utah eski Valisi Jon Huntsman ve Pennsylvania eski senatörü Rick Santorum katılacak.

İşte bu akşamki açıkoturumda gözlerin çevrileceği kişiler ve en çok kulak kabartılacak konular:

Rick Perry: İki hafta öncesine kadar Cumhuriyetçi Parti içindeki yarışın anketlerde liderliğini yapan Texas Valisi, desteğinin yarısını kaybederek üçüncülüğe gerilemiş görünüyor. Perry’nin dramatik düşüşü ise 22 Eylül’de Florida’da gerçekleşen açıkoturumdaki performansıyla başladı. Şimdi herkes açıkoturumla gerilemeye başlayan Perry’nin bu gece düşüş eğilimini değiştirecek bir performans sergileyip sergileyemeyeceğini merak ediyor.

Herman Cain: Parti içi yarışın tek siyahi adayı, Florida’dan beri herkesi şaşırtan sürpriz bir yükseliş içinde. Godfather Pizza zincirinin eski CEO’su oldukça şahin görüşleriyle partinin tutucu kesiminin yeni gözdesi oldu. Son anketlere göre Mitt Romney’nin ardından partinin iki numaralı adayı konumunda. ‘’9-9-9 plan’’ şeklinde sunduğu yüzde 9 şirket vergisi, yüzde 9 satış vergisi ve yüzde 9 gelir vergisi planı büyük ilgi görüyor. Cain’in bu akşam diğer adayların en büyük hedeflerinden biri olması bekleniyor.

Barack Obama: Bu akşam en çok adını duyacağımız diğer bir isim ise hiç şüphesiz Barack Obama olacak. Çünkü bütün adaylar onun koltuğuna göz dikmiş durumda. Obama’nın ekonomiyi idare şekli ve özellikle son istihdam planı gecenin sıcak konularından olacak. Öte yandan Senato Obama’nın istihdam planını daha açıkoturum başlamadan bile patlatabilir. Senato’daki kritik oylama 17:30’da başlayacak.

Planlar, planlar, planlar…: Her aday kendi özel planını satmaya çalışacak. Cain’in 9-9-9 planı’nın yanı sıra, Romney 160 sayfalık özel planını, Jon Huntsman vergi yasalarını kökten değiştirdiği planı, Newt Gingrich sermaye artışı vergilerini ortadan kaldırdığı planı, Ron Paul Amerikan vergi idaresini (IRS) toptan kaldırma planı, Michele Bachmann federal regulasyonu azaltma planı, Rick Santorum da geçen yıl yasalaşan Wall Street reform yasasını iptal etme planıyla Cumhuriyetçi tabana, ‘projeleri olan aday’ imajlarını pekiştirmeye çalışacak.

Seyircinin tepkisi: Charlie Rose kendi televizyon programında konuğuyla karşı karşıya oturma düzenini açık oturumda da sürdürecek. Adaylar bu kez ayrı kürsüler yerine yuvarlark bir masanın etrafında Charlie Rose’a karşı oturacak. Bloomberg TV’den Juliana Goldman da panelist olarak Rose’a yardımcı olacak. Stüdyoda yerel Cumhuriyetçi liderler ve Dartmouth öğrncileri de dahil 860 konuk olacak. Hiç şüphesiz stüdyodaki Cumhuriyetçilerin konuklara ve konulara tepkileri de partinin imajı açısından artık çok önemli. Daha önceki açıkoturumda stüdyodaki Cumhuriyetçilerin soru soran bir ‘gay askeri’ yuhalaması ve Ron Paul’un hasta adam sigortasız olursa ne olur sorusunu cevaplarken stüdyodaki Çay Partililerin ‘bırakın ölsün’ diye bağırması partiyi kamuoyunda oldukça zor durumda bırakmıştı.