Skip to content
Menu

Wall Street eyleminin gerçekleştiği parkın boşaltılmasına saatler kala tansiyon yükseliyor

Protestocular, Perşembe akşamı parkı baştan sona temizleyerek, belediyenin 'temizlik şart' gerekçesini boşa çıkarmaya çalıştı.

AMERİKA BÜLTENİ (14 Ekim 2011- 00:55)

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, ‘’Wall Street’i İşgal (Occuppy Wall Street)’’ eylemcilerinin yaklaşık 1 aydır kamp kurduğu Zuccoti Park’ı, ‘’1 aydır temizlenmediği gerekçesiyle haftasonu için geçici olarak kapatacaklarını açıkladı. Ancak eylemciler, ‘’Bunun bir oyun olduğunu ve parktan çıkarıldıktan sonra bir daha geri dönmelerine izin verilmeyeceğini’’ iddia ediyor. Bu nedenle Perşembe akşamı boyunca parkı kendileri temizleyerek, New York Belediyesine yapacak temizlik bırakmamaya çalıştılar. New York Belediyesi, yerel saatle Cuma sabahı 07:00’de temizlik için harekete geçileceğini duyurarak, parkın boşaltılmasını istedi. Eylemciler ise, parktan çıkmayacaklarını, zor kullanılırsa direneceklerini açıkladı.

Parkın sahibi Brookfield Properties’in CEO’su Richard Clark, Salı günü Ray Kelly’e gönderdiği mektupta, parkın uzun süredir temizlenmemesi nedeniyle sağlık ve temizlik koşullarının tehlikeli seviyeye geldiği şikayetinde bulunmuştu. New York emniyet müdürü Ray Kelly de, temizlikten sonra eylemcilerin uyku tulumlarını geri parka getirmelerine izin verilmeyeceğini açıkladı. Brookfield Properties şirketi de, eylemcilerin, uyku tulumu, özel eşyalar getirmemeleri, bankları işgal etmemeleri, çadır kurmamaları ve eşya yığınağı yapmamaları koşuluyla parka geri gelmelerine izin vereceklerini duyurdu.

***

VİDEO: Wall Street eyleminin kalbi Zuccotti Park’taki hayata bir bakış

 

***

Göstericiler adına New York Sivil Özgürlükler Birliği avukatlarınca Clark’a Perşembe günü gönderilen mektupta ise, göstericilerin özel ekipler oluşturarak parkı düzenli olarak temizledikleri, çöplerin düzenli olarak toplanıp belirtilen noktalara taşındığı ifade edildi.

Perşembe akşamı bir yandan protestocular parkta hummalı bir temizlik faaliyeti yaparken, New York belediye meclisinden ve eyalet senatosundan 20 kadar senatör ve belediye meclisi üyesi, parkın karşısına gelerek göstericilere destek açıkladı. New York Belediye Meclisi üyesi Margaret Chin, ‘’New York Belediye Başkanına, barışçıl gösterilerin devam etmesi için ne gerekiyorsa yapması çağrısında bulunuyoruz’’ dedi.

Bu sırada Bloomberg’in Wall Street’teki ünlü restoran Cipriani’de Gala’ya geldiği haberleri üzerine bir grup gösterici Cipriani’nin önüne giderek protestoda bulundu. Göstericiler, ‘’Eğer şehrin temizliğiyle bu kadar ilgiliysen, sana Bronx’ın bazı semtlerini gösterebiliriz’’ diye seslendiler.

San Diego’da da çadır gerginliği

Öte yandan San Diego’daki işgal eyleminde de polis, Belediye Binası önüne kamp kuran göstericilerin çadırlarını sökmeleri ve yataklarını taşımaları için Perşembe gece yarısına kadar süre tanıdı. Polis, buna uymayanların tutuklanacağını açıkladı.

Wall Street işgalcileri Barack Obama’dan daha popüler

Cumhuriyetçi tutucular Wall Street eylemcilerini ‘’büyüyen bir çete (Eric Cantor)’’, ‘’İşsiz güçsüz takımı protestocular (Çay Partisi sözcüsü)’’ , ‘’Sınıf savaşı peşinde olanlar (Herman Cain)’’ gibi nitelemelerle anıyor. Ancak son yapılan kamuoyu yoklamaları Wall Street İşgal Eylemcilerinin Amerikan kamuoyundan şaşırtıcı derecede destek bulduğunu ortaya koydu. Time dergisinin anketine göre Amerikalıların yüzde 54’ü hareketi olumlu buluyor. Olumsuz bulanların oranı ise sadece yüzde 23. Aynı ankete göre ABD Başkanını destekleyenlerin oranı ise yüzde 44. Ankete katılanların yüzde 86’sı Wall Street’in ve lobilerin Washington üzerinde aşırı etkili olduğu düşüncesindeyen, zenginlerin daha fazla vergi ödemesini isteyenlerin oranı yüzde 68.

NBC/Wall Street Journal anketine göre ise yüzde Amerikalıların yüzde 37’si Wall Street işgal eylemini desteklerken yüzde 18’i karşı olduğunu belirtiyor.