Skip to content
Menu

Obama, North Carolina ve Virginia yollarında; İstihdam turu mu, seçim turu mu?

AMERİKA BÜLTENİ (18 Ekim 2011)

ABD Başkanı Barack Obama, 3 günlük yeni otobüs turunun ikinci gününde North Carolina eyaletinde vatandaşlarla buluşarak, istihdam planını anlatıyor ve onları dinliyor. Otobüs turu, Vigirnia ve North Carolina gibi iki kritik eyaleti kapsaması nedeniyle Cumhuriyetçilerce ‘seçim kampanyası turu’ diye nitelendiriliyor ve ‘vergi mükelleflerinin parasıyla seçim kampanyası gezisi yapıyor’ eleştirisine uğruyor.

Obama, North Carolina eyaletinin Millers Creek adlı küçük kasabasında yaptığı konuşmada da, Kongre’ye çağrıda bulunarak, ‘’Gelin öğretmenlerimize işlerini yeniden kazandırıp dersliklere geri gönderelim. Polis ve itfaiye memurlarımızı işten çıkarmayalım. Ve savaştan dönen askerlerimize iş bulmalarından yardımcı olalım’’ dedi.

Obama, Ashville havaalanında Air Force One'dan indi, artık adı 'Bus Force One'a çıkmış özel otobüse bindi.

Cumhuriyetçilerin planını eleştirdi

Cumhuriyetçi Partinin, finansal ve çevresel kısıtlamaların kaldırılması karşılığında istihdam yaratma planını da eleştiren Obama, ‘’Cumhuriyetçiler bizimle tam istihdam arasında, şirketleri hava ve suyu kirletmemelerini sağlayan yasakların olduğunu savunuyor. Diğer yandan bizim planımız ise okul binalarını, yolları ve köprüleri yenileyerek inşaat işçilerine istihdam yaratmak’’ diye konuştu.

Salonu dolduran kalabalık tıpkı birkaç saat önceki Asheville’de olduğu gibi ‘’4 yıl daha’’ tezahüratlarıyla Obama’ya destek verdi. Obama bu tezahürata, ‘’4 yıl daha için minnettar olurum ama şu anda gelecek 13 ay düşünüyorum’’ karşılığı verdi. Ancak tüm gözlemciler Obama’nın bu sözleirne rağmen gözünü 2012 Kasım’ına diktiği konusunda hemfikir. Çünkü normal başkanlık konuşmalarının aksine Obama, geçtiği küçük kasabalarda herkesin elini tek tek sıktığından emin olmak istiyordu.

Virginia ve North Carolina’nın önemi

Cumhuriyetçiler için de hayati derecede önemli her iki eyaleti de  2008’de Obama kazanmıştı. Virginia’yı 1964’te Lyndon Johnson’dan beri kazanan ilk Demokrat olan Obama,  North Carolina eyaletini de çok az farkla Demokrat saflara çekmeyi başarmıştı. Siyasi analistler her iki eyaleti yeniden kazanması halinde Obama’nın 2012’de işini koruyabileceğini ifade ediyor.