Skip to content
Menu

Zuccotti Park’ın boşaltılması neden Wall Street işgalcilerine yaradı?

AMERİKA BÜLTENİ (16 Kasım 2011)

New York polisi, yaklaşık 2 aydır dünya gündemini meşgul eden Wall Street karşıtı eylemlerin başladığı Zuccotti Park’ı, salı sabahı zorla boşalttı. Çadırları, kamp yataklarını, binlerce kitaptan oluşan kütüphaneyi ve diğer birçok malzemeyi parktan çıkaran polis, göstericilere kamp malzemeleri olmadan geri dönüş izin verdi. Son olarak Manhattan Yüksek Mahkemesi hakimi de belediyenin kararını haklı bularak, göstericilerin parka girebileceklerine ama kamp kuramayacaklarına hükmetti. Bu her ne kadar Wall Street işgali eylemcileri için bir yenilgi gibi gözükse de aslında hareketi yok olmaktan kurtaran bir hamleye dönüştü. Hatta bazı analistlere göre, New York polisinin davranışı, uzun süredir işgal eylemcilerinin başına gelen en iyi şey. Peki neden? İşte değişik analistlerce anılan bazı nedenler:

New York kışı Wall Street baharını tasfiye edecekti

New Yok’un keskin kışı başladıkça Zuccotti Park’ta hayat da zorlaşmaya başladı. Birçok kişi havaların daha da soğuması halinde eylemin kendi kendine sönüp gideceğinden endişe etmeye başladı. Kampın, soğuk nedeniyle bu şekilde sönüp gitmesindense, polis zoruyla bitirilmesi, hem eylemcilerin davalarını korudu hem de eylemin yönünü değiştirmek için fırsat yarattı.

Amacından çıkmaya başlayan kampı temizlenmiş oldu

Zuccotti Park’ta kamp kontrolden çıkmaya başlamıştı. Her ne kadar göstericiler, minik bir kütüphane, gönüllü doktorların hizmet verdiği küçük bir hastahane kurmak, eylemin barışçıl ve şiddetten uzak kalması konusunda takdire şayan çabalar sergilediyse de, kamp yeri son zamanlarda New York evsizlerinin merkezine dönüştü. Bedava yemek ve davul çalmak , eğlenmek için kampa akın edenler de cabası… Eylem, kampın sorunlarıyla uğraşmak yerine şimdi yeniden asıl amacı olan Wall Street’e yoğunlaşabilecek.

Polis baskını eylemi gündeme taşıdı, yeniden hayat üfledi

Her ne kadar asıl amaç olmasa da, sonuçta eylem de bir PR. Kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışıyor. Ancak haftalar geçtikçe medya kurumları Wall Street işgal eylemine karşı ilgilerini yitirmeye başlamıştı. Eylem, ekonomik eşitsizliği Amerika’nın gündemine sokmaya çalışıyor. Ve polis baskını konun yeniden tartışılmasına neden oldu.

Baskın, işgalcilerin barışçıl imajlarını pekiştirdi

New York polisinin baskını oldukça sertti. Eylemcilere karşı acımasız ve sert müdahalede bulunuldu. Buna rağmen eylemciler barışçıl bir direniş ve tepki verdi. Şiddete yönelmedi. Devlet şiddetine karşı soğukkanlılığını koruyan her hareket daha fazla kitleselleşir.

Bütün bu kazançların yanı sıra, eylemciler yeniden Zuccotti Park’ta toplanabiliyorlar. Tek yapamadıkları, buraya kamp kurup gecelemek. New York belediyesi hiç arzu etmese de, şimdi, eylemi yeni bir aşamaya taşıma fırsatı sunmuş durumda. Eylemcilerin bu fırsaı nasıl kullanacağının ilk sınavı, Perşembe günü gerçekleşecek büyük yürüyüş olacak.