Skip to content
Menu

Iowa’ya günler kala Cumhuriyetçi bulmaca: Yoksa 2012 adayı henüz aday değil mi?

Cumhuriyetçi Parti'deki adaylık kavgası da bilmecesi de devam ediyor

AMERİKA BÜLTENİ

(9 Aralık 2011)

Cumhuriyetçi Parti, 2012 başkanlık yarışına büyük iç karışıklıklarla gitme sinyalleri veriyor. Partinin adaylık yarışının resmen başlayacağı Iowa ‘caucus’ına sadece 25 gün kaldı ama ama mevcut adayların hiçbirinde umut görmeyen birçok Cumhuriyetçi, beyaz atlı bir prens için dua ediyor. Birçok analiste göre bu duanın kabul olma ihtimali var.

Mevcut tabloda geleneksel politik anlayışa göre adaylık yarışının Newt Gingrich ile Mitt Romney arasında geçeceği düşünülüyor. Ancak son anda yeni bir adayın yarışa girmesi hala olasılık olmaktan çıkmış olmadığı gibi, son günlerde çok daha güçlü bir olasılık olarak konuşulmaya başlandı.

Cumhuriyetçiler üçüncü Bush’a mı yöneliyor?

New York Times gazetesinden Nate Silver, iki Cumhuriyetçi stratejist Rhodes Cook ile Josh Putnam arasında, yarışa hatta ilk önseçimlerden sonra katılacak bir adayın kazanma şansı üzerindeki ilginç tartışmasına dikkat çekiyor. Silver, Cook’a katılarak yarışa sonradan girebilecek Jeb Bush, Paul Ryan, Mitch Daniels, Tim Pawlenty ya da Chris Christie gibi bir ismin adaylık şansının küçük olmayacağını dile getiriyor.

Rhodes Cook da yazısında Ocak ve Şubat ayı boyunca Cumhuriyetçi Parti büyük kongresinin sadece yüzde 15 delegesini belirleyecek önseçimler olduğuna dikkat çekiyor. Mart başındaki Süper Salı denen toplu seçim gününde de yüzde 25 oranında delege oyu belirlenecek. Yani başkanı resmen seçecek Tampa Kongresi’nin delegelerinin 5’te 3’ü Mart ayından sonraki önseçimlerde belirlenecek. Yani bu hamur daha çok su, daha çok aday götürür.

Cumhuriyetçi Parti’de herşey mümkün

Cumhuriyetçi blog RedState’ten Erick Erickson da, Mitt Romney ile muhafazakarların arasının bir türlü düzelmemesi ve diğer alternatif adayların da durumunun, Cumhuriyetçi Parti’de herşeyi mümkün hale getirdiğini ifade ediyor. Erickson, Jim DeMint, Jeb Bush gibi isimlerden bahsediyor.

Bu tartışma Cumhuriyetçi Parti’yi zavallı gösteriyor

Washington Monthly yazarı Steve Benen ise, Cumhuriyetçi Parti içindeki ‘yeni aday’ tartışmasının partiyi patetik gösterdiğini ifade ederek, keskin bir eleştiride bulunuyor: ‘’Cumhuriyetçi Parti Obama ile yeniden hesaplaşmak için 3 yıldır hesap yapıyor güya. Iowa’ya 26 gün kalmış ve hala adaylarından hoşnut değil. Bu çok küçültücü. Ve aynı zamanda çok gerçekdışı. Son anda bir Beyaz Şövalyenin gelip partiyi kurtaracağı düşüncesi fantezi ve çok düz sığ bir düşünce’’