Skip to content
Menu

Goldman Sachs’ın eski patronu Jon Corzine’ı sakalı mı koruyor?

AMERİKA BÜLTENİ (11 Aralık 2011)

Bir an için varsayalım. ABD’nin en pahalı üniversitelerinden mezun olmuş, gizli elit cemiyetlere üye, aynı zamanda küresel tepkinin bir numaralı hedefi Goldman Sachs’ın CEO’luğunu yapmış ve yakın zamanlarda dev bir şirketi şaibeli şekilde batırarak, müşterilere ait 1.2 milyar doların ortadan buhar olmasına neden olmuş birine sempati duyar mısınız? Böyle biri var. New Jersey eski valisi Jon Corzine. Ancak, bugünlerde finans sektörüne haklı olarak sabah akşam çatan öfkeli kamuoyunda ve medyada bile son skandala rağmen Corzine’a karşı bir tepki dalgası yok. Neden?

New York Magazine’den Ben Mathis Lilley’e göre, belki de Corzine’nın, ‘nitelikli bir dolandırıcıdan’ çok, ‘fren pedalı yerine yanlışlıkla gaz pedalına basarak kaza yapmış ihtiyar’ görüntüsü veren sakalı buna neden oluyor.

Goldman Sachs hisselerini halka arz sonrası firma içindeki liderlik mücadelesini kaybedip bıraktığında 400 milyon doları vardı. Goldman CEO’luğundan adeta paraşütle Amerikan Senatosuna atladı. Senatör olarak tek akılda kalan işi, Demokrat Partinin 2004 senato seçim komitesi başkanlığı oldu. Ancak orda da kaybetti. Demokratlar, o sene tam 4 senatör koltuğu kaybetti.

Başkanlık seçiminde John Kerry’nin kendisine yardımcı adayı olarak John Edwards’ı seçmesine neden olan kişi oldu. 2006’da New Jersey valisi seçildi ancak bir birçok politik dramadan sonra valiliği sadece tek dönem sürdü. Orda da Chris Christie’ye kaybetti. Ardından MF Global aracı kurumun başına geçti. Orda da kaybetti. Firma kısa süre önce iflas etti. Firmanın yatırımcılardan topladığı 1.2 milyar dolar para kayıp. Kongre’deki soruşturma kapsamında hafta içi gerçekleşen komisyon toplantısında, ‘para nerde?’ sorusuna, ‘’bilmiyorum, inanın hiçbir fikrim yok’’ diye cevap verdi.

Açıkçası böylesine başarısız ve zararlı bir kariyere gösterilen tepki şaşırtıcı derecede düşük. Acaba görünümü bunda ne kadar rol oynuyor? Corzine’nın kendisi bile sakalının gücünün farkında. İlk politikaya atılacağı zaman danışmanlarının sakalını kesmesi tavsiyesine ısrarla direnmesi meşhurdur. Ancak danışmanlarından daha haklı olduğunu zaman gösterdi. Sakalı ve gözlüğüyle Corzine, finans şirketinin tepe yöneticisinden çok Noel Baba gibi ya da en basitinden kaldırımda yürüyen sıradan bir yaşlı gibi görünüyor insanlara.

Lilley’e göre Corzine bu sakalla, geleneksel olarak ‘yükünü tutmuş’ ama imajı yıpranmış şekilde Hampton’larda ebedi emekliliğine çekilmiş bir finansçı gibi değil, onca şeye rağmen hala yeni ve daha önemli makamlara potansiyel aday olarak kalacak. Muhtemelen şöyle düşünülecek:

Goldman Sachs’ı halka açmak onun fikriydi ve çok karlı bir karar oldu. Goldman Sachs’tan ayrılışı, firmanın gayri meşru şaibeli işleriyle alakası olmadığının göstergesi. Demokratlar 2004’te Senato’daki koltukları zaten kaybedeceklerdi. John Edwards hakkında sadece o değil, herkes hatta karısı bile yanıldı. New Jersey valisi olup da hala popüler olan kimse yok zaten.

Geriye bir tek Global MF mevzusu kalıyor. Evet tamam bu onun kusuru. Ama ne olmuş yani, herkes hata yapar. Corzine kesinlikle yeni bir şansı daha hakediyor. Ya hu adama şöyle bir bakın sadece. Haketmiyor mu?