Skip to content
Menu

Ve Cumhuriyetçi Partide 2012 yarışı Iowa’dan başladı

AMERİKA BÜLTENİ (3 Ocak 2011)

Ve Cumhuriyetçi Partide artık söz tabanın. 2012 başkan adaylığı yarışı Salı akşamı Iowa’da gerçekleşen mahalli kurultaylarla resmen başladı. Oylama yapılan yerlerin dörtte birinden alınan sonuçlara göre Mitt Romney, Rick Santorum ve Ron Paul yüzde 23’er destekle başabaş görünüyor. Üçlüyü Newt Gingrich ve Rick Perry, yüzde 13 ve yüzde 10 ile takip ediyor. İlk sonuçlar, Michele Bachmann için oldukça zor bir gece olacağını gösteriyor. Bachmann, adaylıktan çekilebilir.

SAAT 22:57 Oyların yüzde 88’i sayıldı. Rick Santorum ile Mitt Romney yüzde 25’er oyla başabaş. İki aday arasındaki oy farkı sadece 13. Öte yandan, Ron Paul’un üçüncülüğü, Newt Gingrich’in dördüncülüğü, Rick Perry’nin beşinciliği ve Michele Bachmann’ın altınclığı kesinleşti. Şu an itibarı ile gecenin iki kaybedeni Perry ve Bachmann. Özellikle Iowalı olması nedeniyle Bachmann’ın aldığı sonuçtan sonra kampanyasını sürdürmesi çok zor.

Ron Paul: Yolumuza devam ediyoruz

Adaylardan ilk kameraların karşısına çıkan, üçüncülüğü kesinleşen Ron Paul oldu. Iowa’daki başarılarının ‘establishment’i sarstığını iddia eden Paul, ”New Hampshire’a gidiyoruz. Bağış toplamaya oy kazanmaya devam edeceğiz. Gönüllülerimizin de orda olacağından şüphem yok” dedi.

Newt Gingrich, Romney’e savaş ilan etti

Iowa’da açık farkla lider konumundayken, Mitt Romney’e yakın ‘super PAC’ların negatif kampanya bormbardmanı ile gerilere düşen ve Iowa’da dördüncü olan Gingrich, konuşmasında isim vermeden Romney’e savaş ilan etti. Birçok analist Gingrich’in, kendisi aday olamasa bile,  oldukça öfkeli şekilde itham ettiği Romney’e de adaylığı bırakmamaya kararlı olduğu yorumunda bulunuyor. Gingrich’İn ikinci hedefi ise, dış politikada savaş karşıtı politikalarını ABD için olağanüstü tehlikeli olarak nitelendirdiği Ron Paul oldu. Gingrich, İran’ın nükleer silah sahibi olmasının engellemesinin ve İsrail’e desteğin ne pahasına olursa olsun devam etmesinin bir zorunluluk olduğunu savundu.

Michele Bachmann çekilmekten bahsetmedi

Hem doğum yeri olan hem de seçmenlerin yüzde 60’ı Evanjelik olan bir eyalette sonuncu olan Michele Bachmann ise, konuşmasında yarıştan çekilmekten sözetmedi ve kendisini övmeye devam etti.

SAAT: 23:51 Iowa’da oyların yüzde 96’sı sayılmasına rağmen hala birincinin kim olduğu belli değil. Rick Santorum ve Mitt Romney arasında birkaç ay olması, kazanan konusunda tahmin yapmayı imkansız kılıyor.

Ve beşinci olan Rick Perry, Texas’a geri dönüyor

Adaylardan çekilme sinyali veren ilk aday Texas Valisi Rick Perry oldu. Evenalik yoğunluklu eyalette beşinci olarak kampanya momentumunu kaybeden Rick Perry, diğer adaylar gibi bir sonraki durak New Hampshire’e gitmey yerine, değerlendirme yapmak üzere Texas’a döneceğini açıkladı.