Skip to content
Menu

”The Obamas”: Beyaz Saray’da Michelle Obama – Rahm Emanuel savaşı yaşanmış

AMERİKA BÜLTENİ (7 Ocak 2011 – 00:10)

Beyaz Saray’da yaşanan birçok gerilim ve medyaya yansıyan bazı gelişmelerden sonra dönemin Beyaz Saray Genel Sekreteri Rahm Emanuel’in 2010 kışında istifasını sunduğu ama Obama’nın bu istifayı kabul etmediği ortaya çıktı. New York Times muhabiri Jodi Kantor’un “The Obamas(Obamalar)” adlı yeni kitabı, Obamalar’ın Beyaz Saray’daki ilk 3 yılında perde arkasında yaşanan bu ve benzeri birçok gelişmeyi deşifre etmesiyle büyük yankı yapmaya aday.

Sağlık Sigortası reformunun Kongre’de görüşüldüğü süreçte doğan gerilimlerden sonra, Barack Obama, Emanuel’e ‘istifanı kabul etmiyorum. Ceza olarak, burda kalmak ve bu yasanın geçmesini sağlamak zorundasın’ demiş. Obama yönetiminin özellikle ilk iki yılında Michelle Obama ile Rahm Emanuel arasında Obama’yı etkileme konusunda tam bir savaş yaşandığı aktarılıyor.

Kantor kitabını hazırlarken, Beyaz Saray’daki 33 görevli ile çeşitli dönemlerde gerçekleştirdiği sohbetlerden yararlanmış. Ancak kitapla ilgili olarak Başkan Obama ya da Michelle Obama ile görüşmemiş.

Kantor, Michele Obama’nın başından beri Rahm Emanuel’in Beyaz Saray Genel Sekreterliğine atanmasına sıcak bakmadığını ve ikilinin yıldızının hiç barışmadığını deşifre ediyor. Emanuel de, Obamaların uzun yıllardır aile dostu ve akıl hocası Valerie Jarrett’in Beyaz Saray’a danışman olarak getirilmesine karşı çıkmış. Yönetim Beyaz Saray’a yerleştikten sonra da başlangıçtaki gerilim her geçen gün yükselmiş. Emanuel her sabah Beyaz Saray amirleriyle yaptığı toplantıya, Michele Obama’nın genel sekreteri Jackie Norris’i almamış. Aynı şekilde Michele Obama’ya zaman zaman konuşma metin yazarı tahsisinde ağırdan almış Emanuel. Michele Obama ve ekibinin, Başkan Obama’nın etrafından izole olduğunu kaydeden Kantor, şöyle yazıyor:

‘’Michelle Obama ve Emanuel nerdeyse hiçbir irtibata sahip değildi. İlişkileri baştan itibaren tuhaf ve mesafeli oldu. First Lady, Emanuel’in seçilmesini istemedi ve Emanuel de seçildikten sonra First Lady ile rahatsızlık hissetti. Bazı görevliler, Bill Clinton’un başkanlığı döneminde yaşanan ve Hillary Clinton’un Emanuel’i Beyaz Saray’dan kovmaya çalışmasına neden olan sebeplere dayandığını ifade ediyor. Bir bakıma, Başkanın birbiri ile kavga eden iki karısı gibiydiler. Biri kamusal ve resmi diğeri özel ve gayri resmi…’’

Michelle Obama’nın, bazı davetleri ve bazı görüşmeleri Başkan Obama’nın günlük programına yerleştirememesi de First Lady’i daha da kızdırmış. Kitaba göre bir defasında ise yaşanan tartışmalar sonrası Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, First Lady’nin arkasından küfürlü konuşmuş.

Yine Michelle Obama, göçmen ailelerin çocuklarıyla muhatap olduğu için Obama’nın kapsamlı göçmen reformu konusuna yoğunlaşmasını isterken, Rahm Emanuel, Kongre’den geçme şansı hiç olmayan bir yasa için zaman harcanmaması görüşünde ısrar etmiş. Emanuel ve ekibinin isteksizliğine rağmen Obama eşinin isteğine uyarak kendisi bir konuşma hazırlamış ancak konuşma, sunumu, duyurulması ve içeriğiyle etkili olmaktan uzak olunda Beyaz Saray içinde kıyamet kopmuş. Michele Obama, Obama’yı danışmanlarının ve etrafındaki insanların ona yeterince hizmet etmediği konusunda ikna etmeye çalışmış.