Skip to content
Menu

Tartışma yaratan iddia: Cumhuriyetçiler, Obama’yı 2014’te azledecek

AMERİKA BÜLTENİ (31 Ocak 2012)

National Journal dergisinin son sayısında yer alan bir röportaj oldukça ses getirdi. Konuşan, Cumhuriyetçi Partinin bugünkü vergi politikası anlayışını şekillendiren en önemli isimlerden biri olan vergi aktivisti Grover Norquist. ‘Americans for Tax Reform’ adlı organizasyonun başında yer alan Norquist, Obama’nın, Bush’un vergi kesinti programının bu yıl sonunda süresi bitinceye kadar yenilemeyerek yürürlükten kalkmasına neden olması halinde, Cumhuriyetçilerin 2014 yılında Senato’da yeterli oy çokluğuna ulaşarak Obama’yı azledeceğini iddia etti.

ABD Başkanının azledilebilmesi için hem Temsilciler Meclisinin hem de Senato’nun azil kararını onaylaması gerekiyor. Cumhuriyetçiler hali hazırda Temsilciler Meclisinden azil çoğunluğuna sahip. Ancak Senato’da yeterli oyları yok. ABD’nin 42’nci başkanı Bill Clinton, Monica Lewinsky skandalında, bugünkü Cumhuriyetçi başkan adayı Newt Gingrich’in başında olduğu Temsilciler Meclisince azledilmiş ancak azil Senato’dan geçmediği kadük kalmıştı.

ABD Başkanlarının, sadece vatana ihanet, rüşvet ve diğer kriminal suçları işlemesi halinde azledilebileceğine dikkat çeken Think Progress yazarı Tanya Somanader, ‘’Yani, Cumhuriyetçilerin vergi kesintisi yüzünden Obama’yı azledebileceğini düşünmek çok saçma’’ diye yazdı. Peki gerçekten bu olasılığı düşünmek saçma mı?

Cumhuriyetçilerin bu kadar saçma hareket edebileceğini düşünmek için neden yok

Crooks and Liars yazarı Nicole Belle, Norquist’in tam bir kaçık olduğunu iddia ederek, ‘’Her ne kadar Cumhuriyetçi Partide ahmaklar ve şarlatanlar günümüzde bol miktarda varsa da, Cumhuriyetçi Partinin bile bu kadar aşağı gidebileceği düşünülemez. Azil müessesini vergi politikasına uygulanacak kadar esnetmek Anayasa’yı işlevsiz hale getirecek bir noktadır ve seçmenlerden de tasvip görmez. Bu fikir sadece bir vehimdir’’ diye yazdı.

Norquist mecazi konuşuyor

‘’Bence bu azletme iddiası bir anlık bir abartmadan ibaret’’ diye yazan Hot Air yazarı Jazz Shaw, Norquist’in bu fantezisinden keyif aldığını iddia ediyor ve ekliyor: ‘’Ancak eğer gerçekten dediğini kastettiyse, birisinin onu uyarması lazım.’’

Muhafazakar aktivistleri asla küçümsemeyin

Esquire yazarı Charles Pierce ise, Norquist’in azletme iddiasını duyduğunda etrafındaki birçok kişi gibi gülüp geçemediğini yazarak, şu uyarıda bulunuyor:

‘’Muhafazakar Cumhuriyetçiler, yıllardır, düşünülemez şeyleri önce düşünüp sonra da harekete geçebiliyor. Ve hatırlayın Bill Clinton’u bile, aynı şekilde yasala şartlarının oluştuğu oldukça şüpheli olmasına rağmen, sadece oy sayıları yetiyor diye azledebildiler. Eğer, bu saçmalığı yeniden yapmayacaklarını düşünüyorsanız, Kongre’nin iki kanadında da çoğunluğu onlaron elibe verin ve ne yapacaklarını görün’’