Skip to content
Menu

Donald Trump, Gingrich’i destekleyecek; Obama’ya iyi haber mi?

AMERİKA BÜLTENİ (2 Şubat 2012)

Aynı zamanda bir televizyon starı olan emlak ve kumarhane milyarderi Donald Trump’ın bugün Las Vegas’ta düzenleyeceği toplantı ile, Cumhuriyetçi Partideki başkan adaylığı yarışında Newt Gingrich’i desteklediğini açıklayacağı belirtiliyor. Politico gazetesinin haberine göre, Trump’ın açıklamasını, Cumartesi günü ‘caucus’ yöntemi ile önseçim yapılacak Nevada önseçimine 48 saat kala yapacak olması dikkat çekiyor. Politico gazetesi, birkaç gündür seçimlere bağımsız aday olarak gireceğini ima eden Trump’ın aniden Gingrich’i desteklemesinin şaşırtıcı olduğunu yazıyor.

Ancak, Trump, daha önce de defalarca ‘istediği aday kazanmazsa bağımsız aday olacağını açıklamıştı. Birçok analist Trump’ın, ‘’Gingrich yerine Romney kazanırsa’’ demek istediğine dikkat çekiyordu.

Trump bu hamlesiyle hem sözünde durmuş olacak hem de partinin adaylığını Romney’nin kazanması halinde gündeme gelebilecek muhtemel ‘üçüncü parti’ adaylığına Gingrich’in tabanının desteğini sağlamış olacak.

Şüphesiz, bu durumdan en fazla memnun olacak kişi Barack Obama. Trump’ın bağımsız aday olması durumunda Cumhuriyetçilerin Obama’ya karşı işi çok daha zor olacak. Cumhuriyetçi Parti 1992 yılında da Texaslı milyarder Ross Perot’nun bağımsız adaylığı nedeniyle başkanlığı Bill Clinton’a kaptırmıştı.