Skip to content
Menu

The Onion, satirik uydurma haberiyle Huffington Post’u fena alaya aldı

AMERİKA BÜLTENİ (6 Şubat 2012)

Dünyanın bir numaralı ‘uydurma-satirik haber’ kaynağı The Onion son sayısındaki bir haberiyle Amerikan medya kulislerinde büyük sükse yapıyor. ‘’Huffington Post employee sucked into aggregation turbine (Huffington Post’un dev haber toplama türbünü bir çalışanını yuttu)’’ başlıklı ‘dokundurma’ haber ile, diğer sitelerin ve gazetelerin haberlerini toplayıp yayınlayarak bir ‘’başarı öyküsüne’’ dönüşen Huffington Post’un haber siteciliği tarzına satirik bir eleştiri getiriliyor.

Uydurma habere göre, Huffington Post’un muazzam güçlü haber toplama türbünü, 25 yaşındaki HP muhabiri Henry Evers’ı yuttu. Peki haber toplama türbünü nedir? Yunan milyoner Arianna Huffington tarafından geliştirildiği belirtilen çok güçlü türbünün, internette dolaşarak bütün haberleri toplayıp, Huffington Post imzasıyla yeniden yayınlayabilme gücüne sahip olduğuna dikkat çekiliyor.

Talihsiz HP çalışanından geriye ise, Huffington Post markası vurmak üzere üzerinde çalıştığı, Christian Science Monitor’un 700 kelimelik Suriye haberi kaldı. Onion haberi şu şekilde devam ediyor:

Huffington Post’un 2005’te kurulmasından beri haber merkezinde iki bölme var. Arianna Huffington’un New York manzaralı lüks ofisi ve türbünün yer aldığı 1000 metrekarelik depo. Kendilerine ‘muhabir’ denen 700 asgari ücretli işçi, hergün Huffington Post’un sağladığı ağır iş kask ve üniformalarını giyerek vardiyalı olarak türbünde çalışıyor. Dakikada 2500 online makale ve video tarayabilen dev türbün, internette Huffington Post’un reklamverenleri ikna edecek trafiğe ulaşmasını sağlayacak yeteri kadar haber ve fotoğraf arıyor.

The Onion, türbün vardiyasından dönen ve kendilerine 'muhabir' denen Huffington Post çalışanlarını da görüntüledi.

Huffington Post’ta, NYTimes.com haberlerini tarayıp, sonra topladığı içeriği ‘enter’ tuşuna basıp türbüne gönderince her haberin 30 kelimelik kısa özeti ve linkiyle Huffington Post’ta görünmesinden sorumlu Emily Paxton da trajik kazayı The Onion’a şu şekilde anlatıyor:

”Türbündeki anormal gürültüyü duyduğumda ortalığa Washington Post haberlerinin, seksi fotoğrafların ve ünlülerin yazılarının türbünden dışarı saçıldığını gördüm. Onu durduramadan Henry kolunu türbüne daldırdı. Bir haber çıkarıp güldü ki o anda dev türbün onu kafa üstü içine çekti. Maalesef türbünü durduramazdık. Çünkü durdurursak, ‘reset’ etmesi bütün günü alıyor ve bu durumda da Brody Jenner hakkındaki son dakika haberlerini giremezdik.’’

The Onion, Ariana Huffington’un da trajik kazayı öğrendiğinde sarsıldığını ve hemen, ‘türbünün iyi durumda olup olmadığını ve Hollywood’un en kötü saçları haberini girip giremeyeceklerini’ öğrenmek istediğini vurguluyor. Huffington Post tarafından yayınlanan yazılı açıklamada da, ‘’Bizim kadar içerik üretiyorsanız, bazen ölümcül kazalardan kaçınamazsınız. Bu işimizin bir parçası’’ denildiğini aktarıyor.