Skip to content
Menu

ABD gazeteleri başkanlık seçiminde hangi adayı destekliyor?

2008 seçiminde Obama’yı destekleyen haftalık gazetesi NY Observer, bu seçimde Romney’i desteklediğini açıkladı. New York’un liberal eğilimli gazetesinin bu kararında gazetenin sahibinin yeni kayınpederi Trump’ın etkisi olduğu tahmin ediliyor.

AMERİKA BÜLTENİ (23 Ekim 2012)

Amerikan medyasında, ”Türk medyasının tarafsızlığının” aksine seçimde desteklediği adayı başyazı ile açıklamak bir gelenek. Ve bugünlerde birçok Amerikan gazetesi art arda 6 Kasım seçimi için hangi adayı desteklediğini duyuruyor.  Obama şu ana kadar ABD’nin en çok satan 100 gazetesinden 14’ünün desteğini kazanırken, Romney 11 gazetenin desteğine sahip. Obama’yı destekleyen gazetelerin tirajı 3.4 milyon iken, Romney’i destekleyen gazetelerin toplam tirajı 2.4 milyon. Ülkenin en çok satan iki gazetesi Wall Street Journal ile USA Today gazeteleri ise henüz bir aday lehine destek açıklamış değiller. En çok satan 10 gazete içinde şu ana kadar destek açıklaması yapan tek gazete Los Angeles Times. LA Times, Obama’yı desteklediğini açıkladı. New York Times gazetesinin de Obama’yı destekleyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Obama’yı destekleyen 14 gazeteden 12’si 2008’de kendisini desteklemişti. Mitt Romney’i destkeleyen 11 gazeteden 4’ü ise 2008’de Obama’yı desteklemişti.

Seçimin kaderini etkileyebilecek eyaletlerden Florida’da The Tampa Bay Times Obama’yı desteklerken, Tampa Tribune ve Orlando Sentinel gazeteleri Romney’i desteklediklerini açıkladılar. Ohio’da ise Columbus Dispatch gazetesi Romney’i ve Cleveland Plain Dealer gazetesi Obama’yı desteklediklerini duyurdular.

New York Observer’dan Romney’e sürpriz destek

New York’un ‘liberal’ eğlimli ‘emlak-zengin adam-medya dedikodusu’ gazetesi New York Observer gazetesi ise ABD başkanlık seçiminde Mitt Romney’i desteklediğini açıklayarak en azından bazılarını çok şaşırttı. Gazetenin başyazısında, 2008’de Obama’yı desteklemelerine rağmen bu yıl Romney’i desteklemelerinin sebebi olarak, ülkenin ekonomik olarak gerilemesi gerekçe gösterildi. Ancak somon rengi kağıtlı gazetenin genç sahibi Jared Kusher’ın, sadece bir gün önce şirket olarak son 6 yılın en karlı yılını geçirdiklerini açıklaması kafaları karıştırdı. Bazı medya kritiklerine göre gazetenin Romney desteğinin asıl nedeni ise Kushner’ın eşi Ivanka Trump. Obama’ya sert muhalefetiyle bilinen ünlü kumarhaneci ve emlakçı Donald Trump’ın kızının etkisi var mı bilinmez ama, Observer’ı New York’un ‘liberal’ ikliminde daha zor günler bekliyor.  Öte yandan New Yorker dergisi ise Obama’yı destekleyen yayın organları arasına katıldı.