Skip to content
Menu

İşte Amerikalıların 2012’de en çok satın aldığı araba

AMERİKA BÜLTENİ (2 Kasım 2012)

Ekonomik durgunluktan çıkış trendi başladıktan sonra Amerikalıların araba satın alma oranı da yeniden yükselmeye başladı. 2009 yılında senelik 10.4 milyon araba satışına kadar düşen otomotiv sektörü, 2012 yılının ilk 10 ayı itibarı ile 14.3 milyon satışa ulaşmış durumda. Ve Amerikalılar yeniden Detroit arabalarına da yönelmeye başladı. 2010 yılında en çok satan 10 araba modeli içinde ‘big three (Ford, GM, Chevrolet)’ ait sadece 4 model varken bu yıl en çok satan 10 arabadan 6’sı büyük üçlüye ait. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen, Amerikalıların en çok tercih ettiği araba hala bir Amerikan arabası değil. Toyota 15 yıldır zirvedeki liderliğini bu yıl da sürdürdü. Toyota Camry, Amerikalıların en çok tercih ettiği araba oldu.

Cumhuriyetçi arabası, Demokrat arabası

Otomotiv sektöründe yapılmış son araştırmalara göre Amerikalı kadınların en çok sahip olmak istediği arabalar sırasıyla, Volvo S40, Nissan Rogue ve Volkswagen EoS. Erkeklerin en çok sahip olmak istediği arabalar ise sırasıyla, Porsche 911, GMC Sierra ve Ford-F serisi. Cumhuriyetçi Amerikalıların en çok satın arabalar, Ford Mustang, Audi A8 ve Mercedes GL-Class. Demokrat Amerikalıların en çok tercih ettiği arabaları ise, Honda Civic Hybrid, Volvo C30 ve Nissan Leaf.

Genç Amerikalılar interneti arabaya tercih ediyor

Amerikalıların araba kültüründeki en önemli değişikliklerden biri ise ‘araba sevdası’nın genç Amerikalılar arasında gittikçe yok olmaya başladığı. 2007 Nisan ayında sıfır araba müşterilerinin yüzde 17’si 18 – 34 yaş arasıydı. Bu yılın aynı ayında ise bu oran yüzde 11’e kadar düştü. Dahası, ‘internet bağlantım olmasını arabaya tercih ederim’ diyen gençlerin oranı yüzde 46’ya çıkmış durumda.

Sıfır araba alanlar daha geç satıyor artık

2003 yılında Amerikalıların sıfır aldıkları arabayı ellerinde tutma süresi ortalama 3 yıldı. 3 yılsonunda araba satılarak yeniden sıfır araba alınıyordu. Ancak bu süre 2012 itibarı ile ortalama 6 yıla çıkmış durumda.