Skip to content
Menu

Megaupload’ın sahibi Yeni Zelanda istihbarat başkanını dava etme hakkı kazandı

 

AMERİKA BÜLTENİ (6 Aralık 2012)

İnternet hizmetleri şirketi Megaupload’ın Yeni Zelanda’da yaşayan Alman asıllı  patronu Kim Dotcom, Yeni Zelanda’nın istihbarat servisi başkanını dava etme hakkını kazandı. Dotcom, kendisini yasal olmayan yollardan dinleyerek elde ettiği bilgileri ABD ile paylaşan ve ABD tarafından tutuklaması sürecini başlatan dış istihbarat kurumunun başkanını dava etme hakkını Yüksek Mahkeme’de kazandı. Yüksek Mahkeme, ayrıca, istihbarat kurumunu, ABD dahil yabancı ülkelerle bu konuda yapılan tüm bilgi alışverişlerini kamuoyu ile paylaşmaya da mahkum etti. Mahkeme, istihbarat servisinin, ‘’böylesi bir yargılama izni, ülke güvenliğini zedeler’’ düşüncesine ise katılmadı.

Dünyanın en büyük ‘copyright’ davası olarak bilinen davada Dotcom’un Amerikalı avukatı Ira Rothken, mahkeme kararını Yeni Zelanda’da demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün hala işler olduğunun göstergesi olarak nitelendirdi.

Rapidshare ve Uploaded gibi sanal alemin en çok kullanılan veri yükleme ve paylaşım platformlarından olan Megaupload’ın ABD’deki merkezi FBI tarafından basılırken, şirketin Alman asıllı kurucusu Kim Schmitz (internet dünyasında bilinen adıyla “Kim Dotcom”) ve iki ortağı gözaltına alınmıştı. Kim Schmitz’in, paylaşım platformu Megaupload ve yan kuruluşu Megavideo üzerinden telif haklarını zedeleyen korsan içeriklerle 175 milyon dolara varan kar elde ettiği, ayrıca müzik ve film endüstrisini en az 500 milyon dolar zarara uğrattığı ileri sürülüyor.