Skip to content
Menu

İsyancı Cumhuriyetçiler teslim alan Obama Hawaii tatiline geri döndü

Zengin Amerikalıların vergisini yükseltilmesini kabul edilmesi Cumhuriyetçi Parti'yi karıştırdı. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'ın (ortadaki) koltuğu tehlikeye girerken, tutucular Eric Cantor'un etrafında birleşti.
Zengin Amerikalıların vergisini yükseltilmesini kabul edilmesi Cumhuriyetçi Parti’yi karıştırdı. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’ın (ortadaki) koltuğu tehlikeye girerken, tutucular Eric Cantor’un (sağda) etrafında birleşti.

AMERİKA BÜLTENİ (2 Ocak 2012)

ABD Kongresindeki ‘mali uçurum’ draması, Temsilciler Meclisi’ne hakim olan Cumhuriyetçi Parti’nin vergi konusunda 20 yıllık ortodoksisini terk edip, zengin Amerikalıların vergisinin artırılmasını kabul etmesiyle birkaç haftalığına sona erdi. Noel tatilini yarıda keserek Washington’a dönen Barack Obama ise, önceki gün 100 sandalyeli Senato’dan 89 oyla geçen tasarının Salı akşamı Temsilciler Meclisi’nden de geçmesinden sonra gece yarısı doğum yeri Hawaii’deki ailesinin yanına geri döndü.

Bazı yorumcular, Obama’nın Cumhuriyetçileri, partilerinin kimliği olan bir konuda taviz verdirerek büyük bir siyasi başarı elde ettiğini dile getiriyor. Bazı temkinli analistler ise, Obama’nın zafer kazanıp kazanmadığının ancak başkentteki toz duman yatışınca görülebileceğine işaret ediyor. Kongre’den geçen yasa ile yıllık geliri 400 bin dolardan fazla olan kişiler ile 450 bin dolardan fazla olan hanelerin gelir vergisi kalıcı olarak yüzde 35’ten yüzde 39.6’ya yükseltildi. Ayrıca, 250 bin dolar ve üstü geliri olanlara yönelik bazı vergi indirimi ve kredi imkanları da elimine ediliyor. 250 bin dolardan geliri az olan 100 milyondan fazla aile ise Mali Uçurum ile gelen vergi artırımından korunuyor. Ancak ABD Kongresi’nde hem borç tavanına ulaşılacak olması hem de ertelenen kamusal harcamalar tasarıları nedeniyle birkaç hafta içinde yeniden büyük bir drama yaşanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Cumhuriyetçi Parti bölündü, Boehner’ın koltuğu tehlikede

Öte yandan tasarı tartışmalarıyla ikiye bölünen Cumhuriyetçi Parti’deki şok ve bölünme devam ediyor. Senato Cumhuriyetçilerinin önemli bir kısmının tasarıya desteğine rağmen, tutucu kanadın etkisindeki Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri tasarıya günlerce direndi. Aynı zamanda Temsilciler Meclisi Başkanı da olan John Boehner’ın tasarıya desteği, ancak başta en önemli kurmayı olan Eric Cantor olmak üzere bir grup parti yöneticisinin açıkça karşı çıkması, önümüzdeki günlerde parti liderliği için yeni bir mücadelenin sinyali olarak görülüyor. Cumhuriyetçi Parti’de bu hafta yaşanacak liderlik mücadelesinde Eric Cantor’un kazanması halinde Cantor Temsilciler Meclisi’nin de başkanı olacak. Temsilciler Meclisi’ndeki tek Yahudi Cumhuriyetçi olan Cantor seçilirse, ABD Temsilciler Meclisi’nin başkanı olan ilk Yahudi olarak tarihe geçecek.

En çok Hollywood sevindi

Hollywood, 2012 yılında satılan bilet adeti itibarıyla 16 yılın en düşük seviyesini görürken, elde edilen bilet 10.8 milyar dolarlık bilet geliriyle ise tarihinin en büyük gelirini yaşadı. Temsilciler Meclisi’nden geçen yasa zengin Amerikalıların vergi yükünü artırırken Hollywood bir kez daha muaf tutuldu. Hollywood ilk defa 2004 yılında bazı vergi muafiyetleri ve teşviklerle ödüllendirilmiş, 2008’de de ikinci kez uzatılmıştı. Vergi muafiyetleri, özellikle yayınlanan her bölüm için de geçerli olmasıyla özellikle TV dizileri için oldukça büyük cömertlik gösteriyor.