Skip to content
Menu

ABD bugün, ‘rüya’nın 50’nci yılında tarihe tanıklık edecek

obama-king-

AMERİKA BÜLTENİ (21 Ocak 2013)

ABD bugün tarihi günlerinden birini daha yaşayacak. 6 Kasım’da yapılan başkanlık seçimini kazanan Barack Obama, bugün resmen başlayan ikinci dönemini yaklaşık 1 milyon kişiyle birlikte kutlayacak. ABD’nin ilk siyahi başkanı Obama’nın, ABD tarihinde ikinci kez seçilen ilk siyahi başkan olarak yemin etmesinin, insan hakları aktivisti siyahi din adamı Martin Luther King’in 1963’te bugün yemin töreninin gerçekleşeceği yerde yaptığı ünlü ‘Bir Rüyam Var’ konuşmasının 50’nci yılına denk gelmesi de bugünkü törene özel bir anlam katıyor.

Pazar günü resmi yemin törenini Beyaz Saray’da aile üyeleri ile birlikte gerçekleştirerek resmen yeniden ABD başkanı olan Obama, bugün Kongre binasının merdivenlerinde milyonlarca kişinin huzurunda sembolik bir yemin daha gerçekleştirecek. Sembolik yemin töreninde Obama iki İncil’in üzerine birden el koyarak yemin edecek. Birincisi Abraham Lincoln’a ait ve diğeri ise Martin Luther King’e ait. Obama yeminden sonra, ‘”Our People: Our Future (Halkımız: Geleceğimiz)” temalı bir konuşma yapacak.

30 bin biletli ve davetlinin oturarak izleyeceği yemin törenine yaklaşık 1 milyon kişinin katılması bekleniyor. Obama’nın 2009’daki yemin törenine yaklaşık 2 milyon kişi katılmış ve bu Amerikan tarihinde bir rekor olmuştu. Bu yıl bu sayının yarı yarıya daha düşük olması bekleniyor. Obama’nın yemin edeceği 3 kilometrelik tahta platformda Obama’nın etrafında 1600 kişi yer alacak. Törende yaklaşık 50 bin Demokrat Partili gönüllü görev yapacak.

ABD tarihinin en fazla yemin eden iki başkanından biri olacak

Obama, bugünkü sembolik yeminle birlikte dördüncü kez başkanlık yemini etmiş olacak. Böylece, sadece iki dönemde, tam 4 dönem ABD başkanlığı yapan Franklin Delano Roosevelt’in ‘en fazla başkanlık yemini eden başkan’ rekoruna ortak olacak. Obama’nın, 2009’daki yemininde Yüksek Mahkeme Başkanı John Roberts metni yanlış okumuş, başkanlığın geçerli sayılması için ertesi gün Beyaz Saray’da bir kez daha yemin edilmişti. Bu yıl ise Anayasa’nın 20 Ocak’ta yemin edilmesi hükümünü uygulamak için 20 Ocak Pazar günü resmi yemin törenini gerçekleştirdi. Ancak 20 Ocak’ın Pazar gününe denk gelmesi nedeniyle, geleneksel olarak Pazartesi günü yapılan kitlesel yemin töreni halk önünde bu kez sembolik olarak bir kez daha gerçekleştirilecek. ABD tarihinde 7’nci kez bir başkanın resmi yemin töreni Pazar gününe denk gelmiş oldu.

ABD tarihinde bugüne kadar 57 başkanlık yemin töreni gerçekleştirildi. İlk başkan George Washington’un 1793’teki ilk yemn törenindeki 135 kelimelik konuşması en kısa yemin töreni konuşması oldu. Bill Clinton’un 1997’deki ikinci yemin töreni ise İnternetten canlı yayınlanan ilk yemin töreni oldu.

Rekor sayıda az balo düzenlenecek 

Öte yandan yemin töreni günü (inauguration) nedeniyle düzenlenen geleneksel balolarda bu yıl büyük azaltma yapıldı. Washington DC’de bu akşam sadece iki resmi balo yapılacak. 2009’da 10 balo yapılmıştı. Böylece  Dwight Eisenhower’ın başkanlık yemin töreninden (1953) beri en az sayıda balolu yemin günü olacak. Bugünkü iki resmi balodan biri askerler onuruna düzenlenecek. İkinci ve ana baloya ise 35 binden fazla kişinin katılması bekleniyor.