Skip to content
Menu

Bugün günlerden Super Bowl! ABD dev finale kilitlendi

rek-super-bowl-ravens-49ers

AMERİKA BÜLTENİ (3 Şubat 2013)

ABD, her yıl büyük heyecana sahne olan ve ülkenin en büyük spor ve eğlence etkinliği olan Super Bowl pazarını yaşıyor. Ülkenin en popüler sporu olan Amerikan futbolunda sezonun en büyüğünü belirleyecek Super Bowl finalinin başlamasına saaatler kaldı. Amerikan Futbolu Ligi NFL’i oluşturan iki alt ligden Amerikan Futbol Konferansı’nın (AFC) şampiyonu Baltimore Ravens ile Ulusal Futbol Konferansı (NFC) şampiyonu San Francisco 49ers, 47’nci Super Bowl Finali’nde New Orleans’ta New York saait ile 18:30’da (TS ile Pazartesi sabahı 01:30) karşı karşıya gelecek.

NFL’de bir ilk: İki kardeşin savaşı

Bu yılki finali tarihi yapan ise finalist iki takımın teknik direktörlerinin kardeş olması. AFC şampiyonu Ravens’i John Harbaugh yönetirken, NFC şampiyonu 49ers’ın teknik direktörü ise ağabeyi Jim Harbaugh. İki teknik adam, 2011 yılının Şükran Günü oynanan maçta ilk kez karşı karşıya gelerek Amerikan Futbolu tarihinde birbirine karşı oynayan ilk teknik direktör kardeşler olmuştu. Bu kez tarihi bir ilki Super Bowl finalinde gerçekleştirecekler.

Bilet fiyatı 3000 bin dolar

Bu yılki Super Bowl finalinin bilet fiyatı da bundan önceki 3 yılda olduğu gibi 800 – 1200 dolar. Ancak bu ilk satılan biletleren sonra son günlerde internetten yeniden satılan bilet fiyatları 3000 bin dolardan fazla değere sahip. 1967 yılında oynanan ilk Super Bowl finalinin bilet fiyatı sadece 12 dolardı.

NFL yönetimi maçı izlemek üzere ABD’nin ve dünyanın birçok yerinden tam 5205 medya mensubunun akredite olduğunu açıkladı.

Bu geceki finali kazanan takımın her oyuncusu maçın gelirinden 88 bin dolar hisse alacak. Kaybeden takımın oyuncuları ise 44 biner dolar hisse alacak.

Reklamın 30 saniyesi 3.8 milyon dolar

Super Bowl finalleri spor dünyası kadar televizyon dünyası açısından da yılın en önemli etkinliklerinden biri. Birçok büyük firma yılın en önemli reklamlarını Super Bowl finali sırasında yayınlatıyor. Medyada ve kamuoyunda reklamlar da maçın kendisi kadar konuşulup değerlendiriliyor. Böyle olunca reklam fiyatı da rekor düzeye çıkıyor. Maçı canlı yayınlayacak CBS kanalı, 30 saniyelik reklam bedelinin 3.8 milyon dolar olduğunu açıkladı. 2012 yılında 30 saniyelik reklamın bedeli 3.5 milyon dolardı. 1970 yılında ise sadece 42 bin dolar.

Korsan piyasası da hareketli. FBI ve yerel polis sadece son bir haftada New Orleans’ta 13.6 milyon dolar değerinde korsan malzeme yakaladı.

***

Amerikan futbolu nasıl oynanır? Kuralları nelerdir?

***

Futbolcular sahada kalori harcayacak, Amerikalı ekran başında kalori kazanacak

Super Bowl Sunday günü final maçının evlerde ya da barlardaki Super Bowl Partilerinde izlenmesi bir geleneğe dönüştü. Bu da Super Bowl Pazarı’nı ABD’de tek bir günde en fazla gıda tüketimi yapılan gün yapıyor. Ortalama 125 milyon dolarlık tavuk kanadı, 40 milyon kilo Avokado salatası (guacamole) tüketilecek. Ülkedeki evlere pizza servisi Super Bowl pazarı gününde yüzde 35 daha fazla. 7-Eleven marketlerindeki mide asidi ilacı satışı da bugün de yüzde 20 artıyor.

Sadece bugün ülkede tüketilen bira 50 milyon kasadan fazla. Bir başka deyişle bugün tam 1.2 milyar şişe bira tüketilecek.

180 ülkede yüz milyonlar izleyecek

Bugünkü Super Bowl finalini sadece ABD’de CBS’ten 111 milyondan fazla insanın izlenmesi bekleniyor. 2012 finalini 111.5 milyon kişi izlemiş ve bu da 2012 finalini Amerikan televizyon tarihinde en çok izlenen program yapmıştı. Bu yıl bu rekorun yine kırılması bekleniyor.  ABD dışında 180 ülkede 30’dan fazla dilde canlı yayınlanacak.

Türkiye’de hangi kanal yayınlayacak?

47’nci Super Bowl finali, Türkiye saati ile 01.30’da ESPN America ve Fox Sports kanallarından canlı yayınlanacak.

80 bin kişilik kapalı stadyum

New Orleans, 10’ncu kez bir Super Bowl finaline ev sahipliği yapacak. Katrina Kasırgasında yok olmanın eşiğine gelen şehir, Super Bowl finalini ekonomisini canlandıracak bir fırsat olarak görüyor. Finali izlemek üzere şehre 150 binden fazla taraftar, medya mensubu akın etmiş durumda. Karşılaşma, yaklaşık 80 bin seyirci kapasiteli ve üstü kapalı Mercedes-Benz Superdome stadyumunda oynanacak.

2014 Super Bowl finali ise New Jersey MetLife Stadyumunda oynanacak. Böylece ilk kez Super Bowl finali kış şartlarında bir kış eyaletinde ve üstü açık stadyumda oynanacak.

49’ers şampiyonluk rekoruna ortak olabilir

Final aynı zamanda Atlantik yakası ile Pasifik yakasının mücadelesine sahne olacak. Pasifik takımı 49ers, sonuncusu 1995 yılında olmak üzere tam 5 kez Super Bowl kupasının sahibi oldu. NFL’de en fazla Super Bowl kazanma rekoru 6 kupa ile  Pittsburgh Steelers  takımına aitken 49’ers ve Dallas Cowboys 5’er şampiyonlukla ikinci sırada. Ravens ise tek Super Bowl kupasını 2000 yılında kaldırdı.

Teknolojik yatırımları olan Steve Bisciotti’nin sahibi olduğu Baltimore takımı 1.09 milyar dolarık fiyatıyla dünyanın en pahalı 18’nci spor kulübü.

1980’li yıllara damgasını vuran San Francisco 49’ers, birden fazla Super Bowl finaline yenilgisiz gelen tek NFL takımı olmaya devam ediyor. Jed York’un sahibi olduğu takımın isminde 49’ers, 1849’da şehrin bağlı olduğu California’ya yönelik başlayan Altına Hücum çağındaki altıncılardan geliyor. Tıpkı takımın altın sarısı – kırmızı forma rengi gibi…