Skip to content
Menu

Amerikan haber kanalları Türk Başbakandan ve Türk gazetecilerden neden nefret etti?

obama-erdoganAMERİKA BÜLTENİ (17 Mayıs 2013)

ABD Başkanı Barack Obama ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ortak basın toplantısı, ABD medyasından ve özellikle de haber kanallarından bugüne kadar görülmemiş bir ilgi gördü. Televizyonlar, yerel saatle 12:00’de başlayacağı açıklanan basın toplantısına dakikalar kala toplantının yapılacağı Rose Garden’dan canlı yayına geçtiler. Ancak toplantı planlanandan neredeyse 40 dakika geç başladı. Buna rağmen, basın toplantısını canlı yayınladılar. Peki neydi bu ilginin nedeni? Obama yönetimini sarsan skandallardı. Obama, IRS ve AP skandallarının patlamasından beri ilk kez basının karşısına çıkacaktı. ABD başkanının kamuoyunu meşgul eden skandallarla ilgili sorulara ne yanıt vereceği büyük merak merak konusuydu. Ve basın toplantısı başladı.

‘’Ancak, ortada sinir bozucu bir sorun vardı’’ diye yazan Huffington Post sitesi, bu sorunu şöyle yazdı:

Obama ile beraber kürsüye gelen diğer kişi de konuşup duruyordu. Üstelik de İngilizce’den başka bir dilde. Bu kişi Türkiye’nin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’dı. Dünyanın oldukça önemli bir bölgesinde oldukça önemli bir adam. Ortadoğu ve Suriye konusunda dinlemeye değer şeyler söyleyecek biri. Ancak açık ki, hiçbir Amerian haber kanalı, Amerikalı seyircinin bu kadar yabancı habere hele bir de anında tercümeyle sunuluyorsa ilgi göstereceğini düşünmüyordu. Neyse ki bir çözüm buldular: Onu tamamen görmezden gelmek.

Ne zaman Erdoğan konuşmaya başlasa stüdyoya döndüler. Ne zaman Obama konuşmaya başlasa yeniden basın toplantısına döndüler. Bu toplantı boyunca her kanalda defalarca yaşandı.

‘’Amerikan haber kanalları ‘’Türk Başbakandan ve Türk gazetecilerden nefret etti’’ başlıklı haberde, bazı haber kanallarının ise Erdoğan’ın yanı sıra soru soran Türk gazetecilere de aynı muameleyi yaptığına dikkat çekildi:

Türk gazeteci sorusunu Obama’ya soruyorsa bile, bu haber kanalları gazetecinin sorusunu soracağı anda stüdyoya dönüyor, Obama o soruya cevap vereceği anda ise Obama’nın cevabını canlı yayınlıyordu. (Sorunun ne olduğunu seyirci görmüyordu çünkü seyirci neden Amerikalı olmayan bir gazetecinin sorusunu dinlemek istesin ki?). İşte bu bütün gün boyunca en çok ilgimizi çeken diyalogun da CNN’de yaşanmasına sebep oldu:

Jake Tapper: ”Sanırım Başkan Obama’ya soru sorulacak”

Wolf Blitzer: “Soruyu soran Türk gazeteci’’

Jake Tapper: “Oh, Türk gazeteciymiş. Özür dilerim. (Stüdyo konuşması devam eder)