Skip to content
Menu

Hortum, Oklahoma City’nin banliyösünü yuttu: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Oklahoma eyaletinin Oklahoma City şehrinde oluşan nadir büyklükteki hortum, Moore adlı banliyö semtni adeta yuttu. Çapı 3 kilometreyi bulan dev hortumun enkaza çevirdiği bölgede şu ana kadar en az 91 ölü, yüzlerce yaralı var. İki okulu da yerle bir eden hortumun ardından ölenlerin arasında en az 20 çocuk bulunuyor. Obama bölgeyi federal afet bölgesi ilan etti. İki yıl önce Missouri eyaletinin Joplin kasabasını yutan ve 161 kişinin öldüğü hortum felaketinden beri en büyük hortum faciası.

Şiddetli kasırga vurduğu yerleşim bölgelerinde büyük paniğe yol açarken, ciddi maddi hasarlar meydana geldi. Dev hortumun etkili olduğu şehirlerde yüzlerce kişi bölge hastahanelerine kaldırıldı. Oklahoma City’de halk sirenlerle uyarılırken, işyerleri kapatıldı, bir çok bölgede elektrikler kesildi ve öğrenciler okullardan tahliye edildi.

Oklahoma City’yi vuran tornadonun yaklaşık 3,2 kilometre çapında olduğu ve hızının yer yer 320 km’yi bulduğu kaydedildi. Pazar günü ABD’li meteoroloji yetkilileri yaklaşan tornado için uyarıda bulunmuştu. Kasırga, hortum ve tornadolar Amerika’nın kuzeyi ve merkez kısımlarında 15 Mayıs’tan bu yana devam ediyor.

Moore banliyösünde sayısız evi yerle bir eden ve iki okulun yıkılmasına neden olan tornado, Kansas ve Iowa eyaletlerinde de etkili oluyor. Felaket gündüz saatlerine denk geldiği için Oklahoma’daki bazı okulların yıkılması sonucu can kaybının artabileceği de belirtildi.