Skip to content
Menu

ABD’de milyonlar yerel seçimler için bugün sandığa gidiyor

vote

AMERİKA BÜLTENİ (5 Kasım 2013)

ABD’de her yıl Kasım ayının ilk Salısında olduğu gibi bu yıl da ülke çapında eyalet valiliklerinden belediye başkanlıklarına ve kongre ve meclis üyeliklerine kadar birçok farklı yerel seçim var. Virginia ve New Jersey eyaletlerinde halk vali seçimi için sandığa giderken, New York, Boston, Detroit, Minneapolis, Pittsburgh, Seattle, Charlotte, Houston gibi metropoller başta olmak üzere bir çok yerleşim biriminde ise belediye başkanlığı seçimi var. İşte onlarca seçim arasında sonuçları ülke gündemine girmeye aday olanlar:

 

Demokratlar, Virginia’da 2014 provası yapıyor

Demokrat partinin Virginia Vali adayı Terry McAuliffe, anketlerde, Cumhuriyetçi aday Ken Cuccinelli’nin önünde gözüküyor. Özellikle de Başkan Obama’nın 2008 ve 2012 zaferlerinin ana mimarı olan kadın seçmenler arasında. 2008’da parti içi yarışta Hillary Clinton’ın kampanya yöneticisi olan McAuliffe, ‘’get-out-the-vote strategy’’ dediği bir strateji uyguluyor bu seçimde. Obama’nın seçim kampanyasından esinlenen bu stratejide hedef kitle, azınlıklar, gençler ve kadınlar. Bazı analistlere göre eğer McAuliffe Virginia valiliğini kazanırsa bu strateji 2014 Kongre seçimlerinde ülke genelinde uygulanacak. Ancak Virginia’nın Demokratlaro korkutan bir istatistiği var: 1977 yılından beri yönetimdeki ABD başkanının partisinden kimse vali seçilemedi bu eyalette.

 

2016 Başkanlık seçimi kampanyası New Jersey’de bugün başlayabilir

New Jersey’nin Cumhuriyetçi valisi Chris Christie, bugünkü seçimde de Demokrat rakibi Barbara Buono karşısında favori aday. Christie, seçim kampanyasında, Demokratlarla da zaman zaman işbirliği yapabildiğini, partizan bir Cumhuriyetçi olmadığını işledi. 2016’da Cumhuriyetçi Partinin en önemli potansiyel başkan adayları arasında yer alan Christie’nin, bu söylemini 2016’ya da taşıması bekleniyor. Christie’nin bu günkü en önemli hedefi ise, öğrencisi olduğu New Jersey eski valisi Tom Kean’in 1985’teki zaferinden beri gerçekleşmeyen yüzde 50’den fazla oyla vali seçilmeyi gerçekleştirmek.

 

New York, milyarden başkandan sonra yeni bir sayfa açıyor

ABD’nin en büyük şehrinde belediye başkanlığı seçimi var. Üç dönemdir şehri yöneten Bloomberg, yeniden aday olamıyor. Demokrat aday Bill de Blasio, partisinin 1989’dan beri New York Belediye başkanlığı kazanan ilk adayı olmayı hedefliyor. NEW YORK SEÇİMİNİN DETAYI İÇİN TIKLAYIN

 

Müflis Detroit’e işadamı başkan mı?

Temmuz ayında iflasını açıklayan Detroit şehrinde işadamı Mike Duggan ve Wayne County Şerifi Benny Napoleon başkan olmak için yarışıyor. Gündemi tamamen iflas olan şehirde işadamı Duggan anketlerde açık ara önde. Duggan seçilirse, nüfusunun büyük bölümü siyahlardan oluşan Detroit’te 1970 yılından beri başkan seçilen ilk beyaz belediye başkanı olacak. Şehrin mali idaresi halen Michigan Valisi’nin atadığı bir kayyumun elinde.

 

Boston, 20 yıl sonra ilk kez ‘yeni’ bir belediye başkanı seçecek

Boston’u 1993 yılından beri yöneten belediye başkanı Tom Menino emekli olmaya karar verdikten sonra koltuğuna 12 aday var. Seçimin favorileri ise her ikisi de Demokrat Partili Martin Walsh ve John Connolly.

Menino 1993’te seçildiğind şehrin tarihindeki ilk İtalyan kökenli başkan ve 1930 yılından beri de ilk İrlanda kökenli olmayan başkan olarak tarihe geçmişti. Azınlıklar (çoğunlukla kuzey Avrupa kökenli olmayanlar) şehrin nüfusunun yüzde 53’ünü oluşturuyor. Menino, bu nüfusta kurduğu multi-etnik koalisyonla yeniden seçiliyordu.

 

Minneapolis’te 35 aday 

Minneapolisli seçmenler sandık başlarına gittiklerinde kendilerini tam 35 isimli bir pusula bekliyor. Belediye başkanı R.T. Rybak’ın üçüncü dönemi için aday olmaması, ve adaylık başvurusunun adece 35 dolar olması, ‘şansını denemek isteyen çok sayıda kişiyi teşvik etti. Minneapolis’te geleneksel oy verme sistemi yerine ‘’ranked choice voting’’ denen bir sistem uygulanıyor bu seçimde. Bu sistemde seçmenler tek bir aday yerine birden fazla adaya oy verebiliyor. Verdikleri oyları ise ilk tercih, ikinci tercih, üçüncü tercih şeklinde sıralandırıyor.

Minneapolis’in ikiz şehri St. Paul’da da seçim var. Ancak mevcut belediye başkanı Chris Coleman’ın yeniden kazanacağı tahmin ediliyor.

 

Diğer seçimler

Houston’da mevcut belediye başkanı Annise Parker üçüncü dönemi için yeniden aday. Seattle’da da mevcut başkan Michael McGinn ikinci dönem için yeniden aday. Pittsburgh’ta ise mevcut Demokrat başkan Luke Ravenstahl yeniden aday olmadı. Şehirde Demokratlar Bill Peduto ve Cumhuriyetçiler ise Joshua Wander ile belediye başkanlığı mücadelesi verecek. Belediye başkanlığı seçiminin 2 yılda bir yapıldığı Charlotte’ta da halk sandığa gidecek.