Skip to content
Menu

Türkiye tazminat talebinde indirime gidiyor; İsrail ile ilişkilerde normalleşme

turkey-israelAMERİKA BÜLTENİ (23 Aralık 2013)

Türkiye’nin Mavi Marmara olayında hayatını kaybeden Türk vatandaşları için istediği tazminat miktarında indirimi kabul etmesi üzerine, iki ülke arasında ilişkileri normalleştimede mutabakata varıldığı bildirildi.

İsrail gazetesi Haaretz’in haberine göre, iki ülke temsilcileri Türkiye’nin talebi üzerine yakın zaman önce İstanbul’da görüştü. Görüşmede en uzun müzakere edilen konunun Mavi Marmara baskınında hayatını kaybedenlerin ailelerine İsrail tarafından verilecek tazminat miktarı oldu. Türkiye Mayıs ayındaki görüşmelerde ölenlerine ailelerine 1’er milyon dolar tazminat talep etmişti. İsrail tarafı ise 100’er bin dolar teklif etmişti. Ancak son görüşmede Türkiye 1 milyon dolar talebinden vaz geçti. Türkiye’nin talep ettiği ve açıklanmayan yeni miktar eğer Benjamin Netanyahu’dan da onay görürse anlaşma imzalancak. Gazete Netanyahu’nun anlaşmayı onaylama eğiliminde olduğunu kaydetti.

Anlaşma ile, iki ülke ilişkilerini yeniden Büyükelçilik seviyesine çıkaracak. Haaretz’in haberine göre anlaşma ile ayrıca, Türkiye, Mavi Marmara baskınını gerçekleştiren İsrailli komutan ve askerlere yönelik mevcut davaları düşürecek ve gelecekte de benzer davalar açılmasının önüne geçilmesini sağlayacak bir yasa çıkaracak. Türkiye, uluslar arası platformlardaki İsrail karşıtı söylemine de son verecek.

Talep Türkiye’den geldi

Gazeteye konuşan İsrailli kaynak, Aralık ayı başında Türkiye’nin görüşmeleri yeniden başlatma talebi üzerine, bir kaç gün içinde hazırlanan İsrail heyetinin İstanbul’a gittiğini kaydetti.

İsrail heyetinde, heyet lideri de olan Ulusal Güvenlik Danışmanı Yossi Cohen’in yanı sıra, İsrail Başbakan Benjamin Netanyahu’nun Türkiye ile görüşmelerdeki temsilcisi Joseph Ciechanover ve İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan Nissim Ben-Sheetrit yer aldı. İstanbul Conrad Otel’de yapılan görüşmelerde Türk heyetinin liderliğini ise bir dönem Türkiye’nin TelAviv büyükelçiliğini de yapan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu yaptı.

Haaretz, görüşmelere Ben-Sheetrit’in de katılmış olmasının, Türkiye’yle müzakere edilmesine başından beri karşı olan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın da bu konudaki tutumunu değiştirdiğinin bir işareti olduğu yorumunda bulundu.

Gazete, üst düzey bir İsrailli yetkilinin şu sözlerine de yer verdi:

 “Anlaşma hazır. Geriye sadece miktarın karşısındaki boş bölümü doldurmak kaldı. Miktar konusunda halen ihtilaflar var ama eskisi kadar fazla değil. İki tarafta da konuyu bir an önce sonuca bağlayıp mümkün olan en kısa sürede ilişkileri normalleştirme isteği var.”