Skip to content
Menu

İnsanlık tarihinin en büyük demokratik seçimi Hindistan’da başladı

rek-india-election

AMERİKA BÜLTENİ (7 Nisan 2014)

Hindistan, küresel demokrasi tarihinde bugün yeni bir sayfa açıyor. İnsanlık tarihinin en büyük demokratik seçimi Hindistan’da 7 Nisan Pazartesi günü başladı. Ülke parlamentosunun 543 milletvekilinin belirleneceği seçim için 814 milyondan fazla seçmen sandık başına gidecek. 6 hafta boyunca 935 bin sandıkta kullanılacak oyların sonuçları 16 Mayıs’ta açıklanması bekleniyor. 120 milyondan fazla genç ilk kez oy kullanacak.

Milliyetçi muhalefet iktidara yürüyor

Narendra Modi liderliğindeki milliyetçi muhalefet partisi ‘Bharatiya Janata’, 10 yıldan fazladır iktidarda olan Hindistan Ulusal Kongre Partisi liderliğindeki Birleşik İlerici İttifakı zorluyor. Analistler, Bharatiya Janata liderliğindeki Ulusal Demokratik İttifak’ın seçimden galip çıkacağı ve Narenda Modi’nin Hindistan Başbakanlığını, Manmohan Singh’ten devralacağı tahmininde bulunuyor.

Hindistan politikasını, ülkenin İngiltere’den bağımsızlığını kazanmasından beri domine eden Gandhi ailesinin kontrolündeki (Mahatma Gandhi ile kan bağları yok) Kongre Partisi’nin tarihinin en kötü seçimini yaşayacağı, bir çok siyasi gözlemcinin paylaştığı bir tahmin.