Skip to content
Menu

FBI, New York’ta bir Rus ajanı yakaladığını açıkladı

obama-putin

AMERİKA BÜLTENİ (27 Ocak 2015)

New York başta olmak üzere ABD’nin kuzey doğu kesimlerinin tarihin en büyük kar fırtınalarından birinin etkisi altına girdiği gün FBI’dan Soğuk Savaş dönemini hatırlatan bir açıklama geldi. FBI, New York’ta bir Rus casusunu yakaladığını açıkladı. Açıklamada, ‘banker’ kılıklı Rus casusunun ABD’nin finansal yapısı hakkında gizli bilgiler edinmeye çalıştığı belirtildi. Savcılık iddianamesine göre Evgeny Buryakov ile ona yardımcılık yapan ve Rusya’nın BM Temsilciliği ticari ataşeliğinde görevli gibi davranan iki kişi, Rusya Dış İstihbarat Servisi SVR’in elemanıydılar. Söz konusu iki kişi ülkeyi terketti ama Buryakov, Pazartesi günü öğleden sonra tutuklandı.

Amerikan medyasında yer alan bilgilere göre FBI, bankacı kılığındaki Buryakov’u 2012 yılı Mart ayından 2014 Eylül ayı ortalarına kadar fiziki ve teknik takibe aldı. Buryakov’un finans sistemi içinden öğrendiği bilgileri, takibe takılmamak için açık havalı ortamlarda gizlice buluştuğu kontaklarına aktarırken kaydedildi. FBI ayrıca bu kişilerin, SVR ajanı olarak yaptıkları işleri tartıştıkları gizli mekanlarına da dinleyici yerleştirerek toplantılarını kaydetti.

Bir FBI ajanı ise, kendisini zengin bir yatırımcı olarak göstererek Buryakov ile temas kurdu. FBI muhbiri Atlantic City’de ve diğer yerlerdeki buluşmalarında Buryakov’a, ABD Hazine Bakanlığı’nın ambargo uyguladığı Rusların veya ambargo konulması planlanan Rus şirketlerin listeleri gibi bir takım gizli belgeleri verdi. Bu belgeleri edinen Buryakov’un bağlantıları ile temasa geçip, ‘ders kitaplarını aldım’ dediği ve ders kitaplarını, ‘belge’ yerine kod adı olarak kullandıkları tespit edildi.

Rus, ‘finansal casuslarının’ yakalanması, ABD ile Rusya arasındaki finansal krizin oldukça derinleştiğinin göstergesi olarak yorumlanıyor.