Skip to content
Menu

İşte Zimbabwe’de öldürülen aslan Cecil’in katili

rek-walter
Walter Palmer (soldaki), 2008 yılında öldürdüğü bir başka aslanla.

AMERİKA BÜLTENİ

(28 Temmuz 2015)

Zimbabwe’nin dünyaca ünlü aslanı Cecil’i öldüren kişinin bu av için 50 bin dolar ödeyen Minnesotalı bir diş hekimi olduğu belirtiliyor. Dr. Walter Palmer’ın sözcüsü The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, diş hekiminin katil olduğu iddialarını yalanlamadı: ‘’Doktor Palmer’ın avlanma için gerekli yasal belgeleri var. Birkaç profesyonel klavuz kiraladı. Yani bu aslana ateş eden kişinin kendisi olabileceğini inkar etmiyor. Kendisi büyük hayvan avcısı. Dünyanın her yerinde ava gider.’’

Ancak kendisine yönelik büyük tepkiden sonra Minneapolis Star gazetesine bir açıklama yapan Palmer, bazı konuların çarpıtıldığını ileri sürdü.

Zimbabwe yetkilileri, bir profesyonel avcı ile Cecil’in öldürüldüğü arazinin sahibinin gözaltına alındığını, Palmer’ın ise arandığını açıklamıştı. İşte dünyayı ayağa kaldıran cinayetle ilgili beş dikkat çekici bilgi:

1 – Aslan’ın leşi normalde yaşadığı Hwange Milli Parkı’nın dışında derisi yüzülmüş ve kafası koparılmış halde bulundu.

Zimbabwe Doğal Alanları Koruma yetkilisinin The Guardian’a yaptığı açıklamaya göre, Palmer ve ekibi gece karanlığında spot ışıklarla ava çıktı ve Cecil’i spot ışıkla belirledi. Kendi arabalarına bağladıkları bir hayvan leşi ile Cecil’in dikkatini çekerek peşlerinden Milli Park’ın dışına çıkardılar. Milli Park’ın yarım kilometre dışında bir alana Cecil’i çekecek kokular serptiler. Palmer, Cecil’e ‘Tatar Yayı’ olarak bilinen Ortaçağ usulü yaylı tüfekle ateş etti ama öldüremedi. Ardından yaralı Cecil’i bölgede aramaya başladılar ve 40 saat sonra buldular. Bu kez tüfekle ateş ederek öldürdüler.

Yetkililer Cecil’i bulduğunda kafası yoktu. İlk günlerde Cecil’in bir İspanyol avcı tarafından öldürüldüğü düşünülüyordu. Lion Aid adlı yardım kuruluşu ise web sitesinden, avın parasını ödeyen kişinin yasal soruşturmaya tabi tutulmasının güçlüğüne dikkat çekiyor: ‘’Çünkü, müşteri parasını ödeyip safari satın alıyor ve ülkenin av kurallarını bilmiyor genellikle. Ona klavuzluk yapan profesyonel avcılar ne derse onu yapıyor. Dolayısıyla çoğu zaman sorumlu tutulmuyorlar.’’

2- Yetkililere göre profesyonel avcının öldürmeyi meşru kılacak yetkisi ve izni yoktu

Zimbabwe yetkilileri, bir profesyonel avcı ile Cecil’in öldürüldüğü arazinin sahibinin ceza soruşturması çerçevesinde tutuklandıklarını, Palmer’ın ise arandığını belirtiyor. Yine olayla ilgili olduğu düşünülen bir başka profesyonel avcı daha aranıyor.

Zimbabwe yasalarına göre, aslanlara Milli Parklar dışında ok ve yay ile ateş etmek, özel av sahalarında ateş edip öldürmek yasal. Ancak Cecil’in öldürüldüğü arazinin aslan kotası yoktu. Katiller kendilerini, aslında bir leopara tuzak kurduklarını ama Cecil’in tuzağa geldiği şeklinde savundular. Aslında katiller bu işten kolayca sıyrılabilirlerdi. Onları zora sokan şey öldürdükleri aslanın dünyaca ünlü Cecil olması. Ancak Lion Aid adlı gönüllü kuruluşu, sanıkların, son derece yolsuz yargı düzeninde rüşvetle kurtulacaklarının nerdeyse kesin olduğunu belirtiyor.

3 – Cecil, katil Palmer’ın ilk yasadışı av vakası değil

Değişik av sitelerinde katlettiği büyük hayvanlarla fotoğrafları bulunan Walter Palmer, 2008 yılında bir başka aslan öldürme tartışmasında yine başrolu oynamıştı. 2009 yılında da New York Times tarafından, kafasını duvar süsü olarak kullanmak için California’da bir Amerikan geyiği (elk) öldüren kişi olarak haberleştirilmişti. 2008’de ise Wisconscin eyaletinde yasa dışı şekilde bir ayı öldürdüğü için hapis cezası ile yüzyüze kalmıştı. 2900 dolar para cezası ve 1 yıl av yasağı ile kurtulmuştu.

4 – Katil Palmer bir diş hekimi ve daha önce cinsel tacizle suçlanmış

Walter Palmer, Minnesota eyaletinin Bloomington şehrinde River Bluff adlı diş hekimliği kliniğinin sahibi. Kliniğin Yelp sayfası, Cecil’in ölümünden sonra öfkeli yorumlarla dolmuş durumda. Palmer’ın bir çalışanının 2009 yılında cinsel taciz davası açtığı ve Palmer’ın çalışanıyla davadan vazgeçmesi karşılığında 127 bin dolara anlaştığı da ortaya çıktı.

5 – Cecil’i dünyaca ünlü yapan şey: Bugüne kadar hiçbir insanı rahatsız etmemesi

13 yaşındaki aslan Cecil,  Oxford Üniversitesince 1999 yılından beri sürdürülen bir araştırma çerçevesinde takip altındaydı. 13 yıldır Hwange Milli Parkını ziyaret eden bütün turistlerce fotoğraflanıyordu ve safarinin sembolü haline gelmişti. Bir park yetkilisi, ‘’bütün bu sürede kimseyi rahatsız etmedi. Dünyada görebileceğiniz en güzel hayvanlardan biriydi.’’ şeklinde anlatıyor. Cecil’in bir kaç yavrusu olduğunu anlatan görevli acı gerçeği de açıklıyor:

‘’En acısı da Cecil öldüğü için hiyerarşideki diğer aslan Jericho, kendi kanını dişilere aşılamak için büyük olasılıkla Cecil’in bütün yavrularını öldürecek. Yaban hayatında bu böyle maalesef.’’

Cecil, tuzakla milli park sınırları dışına çekilerek öldürülen ilk erkek aslan değil. Erkek aslanların yüzde 74’ü bu şekilde park alanı dışına çekilerek öldürülmüş.