Skip to content
Menu

Obama, başkanlıktan sonra Columbia Üniversitesine hoca mı oluyor?

obama-profesor
Obama, 2004 yılında senatör seçilinceye kadar yıllarca Chicago Üniversitesi Hukuk Fakültesinde anayasa hukuku dersi vermişti.

AMERİKA BÜLTENİ (1 Eylül 2015)

ABD Başkanı Barack Obama’nın başkanlığı 2016 Kasım ayında fiilen ve 2017 yılı Ocak ayında resmen sona eriyor. Başkanlığı bıraktığında 55 yaşında olacak olan Obama’nın ne yapacağı şimdiden merak konusuydu. Ancak, New York Columbia Üniversitesi başkanı Lee Bollinger’in, Obama’nın New York’ta 1983 yılında mezun olduğu Columbia Üniversitesine bu kez hoca olarak geri döneceğini ima eden açıklaması büyük yankı yaptı. Üniversite başkanı Bollinger, bir öğrenci etkinliğinde yaptığı konuşmada, ‘en ünlü mezunumuza 2017’de yeniden hoşgeldin demek için sabırsızlanıyoruz’ dedi.

 

Bu açıklama sosyal medyayı dalgalandırdı. Bunun üzerine Columbia Üniversitesinden yapılan ikinci açıklamada, Başkan Obama’nın gelecek planları ile ilgili üniversitenin resmi hiçbir anlaşmasının henüz olmadığı vurgulandı ve Bollinger’in, Barack Obama Vakfı’nın 12 Mayıs’ta yaptığı, ‘vakfın Columbia Üniversitesi ile daha uzun vadeli işbirliklerini araştırmak ve geliştirmek için üniversitedeki varlığını sürdürme niyetindeyiz’ açıklamasına atıfta bulunduğu belirtildi.

Öte yandan söylentiler üzerine Beyaz Ev’den yapılan açıklamada da, ‘’Başkan, Columbia Üniversitesine duyduğu saygıyı ve onlarla çalışmaya devam etme arzusunu eskiden beri dile getirir. Bununla beraber, şu aşamada başkanlık sonrasına ilişkin hiçbir planı henüz somutlaşmamıştır.’’ denildi.

ABD Başkanı, ‘Obama Başkanlık Kütüphanesi’nin yeri için Mayıs ayında Columbia Üniversitesi yerine Chicago Üniversitesini tercih etmişti. Barack Obama, 2004 yılında ABD Kongresine Illinois Senatörü seçilinceye kadar yıllarca Chicago Üniversitesi Hukuk Fakültesinde ‘anayasa hukuku’ dersi vermişti.