Skip to content
Menu

İşte Kanada’nın yeni Savunma Bakanı

kanada-savunma-bakani

AMERİKA BÜLTENİ (7 Kasım 2015)

Başındaki ‘Sih Türbanı’ ve dolgun sakalıyla her ne kadar, Hollywood filmlerinin oluşturduğu yaygın önyargıya hitap eden bir taksi şoförü imajı verse de o aslında bir yarbay. Kanada ordusunda ‘Bosna Hersek ve Afganistan gazisi’ invanına ve madalyasına sahip. Özellikle Afganistan’da bölge şartlarına uygun fiziği nedeniyle sıradışı istihbarat başarıları elde ettiğine dikkat çekiliyor. Harjit Sajjan Kanadanın ilk Sih alay komutanı ünavının da sahibi. Ve şimdi de Kanadanın ilk Sih savunma bakanı. Liberal Partinin 19 Ekimdeki sürpriz zaferinden sonra Justin Trudeau hükümetinde bakanlığa getirilen bir kaç Sih bakandan biri. 45 yaşındaki Savunma Bakanı, ‘kamu güvenliği’ ve ‘espiyonaj’ de dahil ülkenin en kritik kabine komitelerinin de üyesi olacak.

Harjit Sajjan, 1970 yılında Hindistan’ın Pencap eyaletinde doğdu. 1975 yılında Kanada’ya göç eden ailesiyle birlikte Vancouver şehrine yerleşti. Burada okul okuduktan sonra 11 yıl polis gücünde çalıştı. 26 yıl önce orduya katılmak istediğinde başvurduğu ilk ordu birimine kabul edilmedi ancak ısrarla başvurmaya devam etti. Daha sonra katılmaya kabul aldığı orduda yarbaylığa kadar yükseldi.

Politikaya girmeye karar verdiğinde Vancouver Sih toplumunu ikiye bölen bir ayrışamaya da neden oldu. Dünya Sih Organizasyonunun (WSO) eski liderlerinin kendisine sunduğu desteği kabul edince, babası dahil çok sayıda kişi buna tepki olaral Liberal Parti üyelik kartlarını yırttılar. Uzun zamandır Sihler için bir ülke hayali kuran WSO, Hint Havayollarına ait bir yolcu uçağının 1985 yılında bombalanmasının Sih sanığına verdiği destek gibi nedenlerle Sih toplumunun önemli bir kesiminde tepkilerin hedefi konumunda.

Geçen yılki bir mülakatında ‘’Ben hiçbir zaman WSO üyesi olmadım’’ diyen Sajjan, ‘’kimse ile de negatif bir ilişkim yok’’ diye konuşmuştu. WSO’nun yeni başkanı Amritpal Sing Shergill, çarşamba günü yaptığı açıklamada yeni Kanda Kabinesinde 4 sih bakanın yer almasını kutlamıştı.

Bu sıradışı bakan ile ilgili ilginç yönlerden biri de yarbaylığının halen devam ediyor olması. Bugünlerde Yarbay olarak generallerden emir almaya devam eden Harjit Sajjan, aynı anda bakan olarak da onlara emir verebilme konumunda. Yeni bakanın yarbaylıktan ayrılma işlemlerini başlattığı ancak henüz sonuçlanmadığı belirtiliyor. Seçim kampanyası sırasında, ‘’Eğer Kanada ordusu yeni bir dış operasyonla görevlendirilirse, parlamentodaki görevimi bırakacağım ve askere katılarak göreve gideceğim’’ vaadinde bulunmuştu.

Sajjan’ın yanısıra kabinede Sih toplumundan Altyapı Bakanı Amarjeet Sohi, Bilim ve Kalkınma Bakanı Navdeep Bains, Küçük İşletmeler ve Turizm Bakanı Bardish Chagger da yer alıyor.

Ancak bu dört bakan Kanada’da bakanlığa yükselen ilk Sih ünvanına sahip değiller. Yaklaşık 20 yıl önce Herb Dhaliwal, Kanada kabine tarihinin ilk Sih bakanı olmuştu. Bugün Kanada parlamentosunda da çok sayıda Sih üye milletvekilliği kazandı. WSO Başkanı Shergill, kutlama mesajında, ‘Pencabi dilinin, şu anda Kanada parlamentosunun İngilizce ve Fransızcadan sonra en çok konuşulan üçüncü dili’ olduğuna da dikkat çekti.

Kanada tarihinin en çoğulcu kabinesi hakkında 20 çarpıcı bilgi