Skip to content
Menu

Amerikan seyircisine göre en popüler ‘talk-show’cu kim?

late-night-fallon-kimmel-colbert
David Letterman, Jay Leno, Jon Stewart gibi ustaların çekilmesinden sonra, (soldan sağa) Jimmy Fallon, Stephen Colbert ve Jimmy Kimmel, Amerikan televizyonlarında talk-show programlarının yeni ustaları olarak öne çıktılar.

SAMET CAMBAZ

24 Kasım 2015

Amerikalı sol kesim Stephen Colbert‘i seviyor. Cumhuriyetçiler Jimmy Kimmel‘a meyilli. Ama hemen hepsi Jimmy Fallon‘u seviyor. Hollywood Reporter dergisinin 5 yıl aradan sonra yaptığı ikinci büyük ‘talk-show’ anketinin sonuçlarının basitçe özeti bu denebilir.

Beş yıl önce ilk HR anketi yapıldığında, NBC’de Jay Leno, CBS’te David Letterman, Comedy Central’da ise Jon Stewart – Stephen Colbert ikilisi de ‘talk – show’ dünyasının programcıları arasındaydı. Beş yıl sonra ise ‘talk-show’ dünyasının markaları tamamen değişmiş durumda. Sadece ABC’de Jimmy Kimmel hala aynı programını sürdürüyor. Jimmy Fallon, NBC’de Jay Leno’nun ‘Tonight Show’ programını devralırken, Stephen Colbert de CBS’te David Letterman’ın koltuğuna oturdu. Jon Stewart, Comedy Central’daki programını bitirdi. James Corden, Trevor Noah ve Seth Meyers ise genç ‘talk-show’cular olarak kulvara son dönemde katıldılar.

Kasım ayı başında 18-65 yaş arasındaki 1000 talk-show seyircisi ile görüşülerek hazırlanan anketin kazananı ise Saturday Night Live ekolünden yetişen ünlü komedyen Jimmy Fallon. Eğer bütün talk-show programları aynı saatte yayınlansa hangisini izlerdiniz diye sorulan seyircilerin yüzde 47’si, Jimmy Fallon’un 2014’ten beri sunduğu ‘The Tonight Show’u seçti. İkinci sırada ise yüzde 20 ile Jimmy Kimmel yer aldı. “Yapmacıklıktan uzak”, “kafa dengi” ve “beraber eğlenilecek kişi” seçeneklerinde de seyircilerin çoğunluğu Jimmy Fallon’u seçti.

Stephen Colbert ve Jimmy Kimmel, karşılıklı olarak Demokrat ve Cumhuriyetçilerin hoşuna gidecek politik şakalara ağırlık verirken, Jimmy Fallon çoğunlukla kenini merkezde görenler tarafından seyrediliyor. Kadın seyirci oranı en yük olan da yine Fallon. Seyircilerinin yüzde 55’i kadınlar. ‘The Voice’ ve ‘NCIS’ Jimmy Fallon seyircilerinin en çok izlediği TV dizileri. Favori sosyal medya platformları ise yüzde 30 ile Pinterest.

Stephen Colbert’i en çok 25-34 yaş arası seyirci izliyor. Seyircilerinin yüzde 59’u erkek, yüzde 41’i ise kadın. Colbert, genel talk show izleyicisine göre en politik programcı. Cumhuriyetçi seyirci oranı en az ve ateist seyirci oranı en yüksek sunucu konumunda. Seyircilerinin favori TV dizileri Game Of Thrones. Yüzde 20’sinin içecek tercihi bira ve yüzde 17’si ise şarabı tercih ediyor. En çok kullandıkları sosyal medya uygulaması ise Snapchat.

Jimmy Kimmel seyircisinin yüzde 51 erkek ve yüzde 49’u ise kadın. Kimmel seyircisi yaş ortalaması en yüksek talk-show grubu. 55-65 yaş oranındakilerin yüzde 23’ü Kimmel seyrediyor. En yüksek Cumhuriyetçi seyirci oranına (yüzde 33) Kimmel sahip. Favori TV dizileri “Shark Tank’ ve ‘The Bachelorette’. Kimmel’i takip edenlerin en çok kullandığı sosyal medya uygulaması Google+.

Seçmenler talk-show seyircisinden ibaret olsaydı başkan kim olurdu?

Eğer ABD başkanlık seçiminde sadece talk show seyircileri oy kullanabilseydi, seçimi kim kazanırdı? Demokrat Partide Hillary Clinton’a karşı adaylık mücadelesi veren Vermont Senatörü Bernie Sanders, yüzde 49 ile talk show izleyicilerinin gönlündeki isim. Sanders’ı yüzde 46 ile Hillary Clinton takip ediyor. Talk show seyircilerinin, politik tartışmalarda Amerikan ortalamasının üzerinde bir liberalliğe sahip olduğu da bir kez daha tescillendi.

Stephen Colbert seyircilerinin yüzde 73’ü bireysel silahlanmaya karşı güçlü yasaların çıkarılmasını destekliyor. Marihuananın serbest bırakılmasını gerektiğine inanıyorlar. Yüzde 78’i eşcinsel evliliklerini de destekliyor.

Fallon seyircilerinin yüzde 66’sı bireysel silahlanmaya karşı güçlü yasaları destekliyor. Yüzde 61’i marihuananın serbest bırakılmasını destekliyor. Eşcinsel evlilikleri destekleyenlerin oranı ise yüzde 63.

Jimmy Kimmel, seyircileri arasında Amerika’nın muhafazakar orta ve alt sınıfının en yüksek oranda olduğu programcı. Kimmel seyircileri arasında bireysel silahlanmaya karşı güçlü yasaları destekleyenlerin oranı yüzde 65’te kalıyor. Marihuananın serbest bırakılmasını sadece yüzde 52’si desteklerken, yüzde 59’u eşcinsel evliliklere karşı çıkıyor.

sametc@gmail.com