Skip to content
Menu

ABD ordusunda kadınlara yönelik bütün kota ve sınırlamalar kaldırıldı

rek-pentagon-kadin-asker

AMERİKA BÜLTENİ (3 Aralık 2015)

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, ABD ordusunda kadın askerlere yönelik tüm görev sınırlamaları ve kotaların kaldırıldığını ve tam anlamıyla kadın erkek eşitliğine geçildiğini açıkladı. Böylece kadın askerler, şimdiye kadar görevlendirilmedikleri muhabere ve özel harp birlikleri ve deniz piyadeleri dahil her askeri mevzi, birlik, sınıf ve görevde yer alabilecek. Bakan Carter, ‘’bunun istisnası olmayacak’’ dedi. Kararla, ABD ordusunda kadın kotası diye bir uygulama da artık olmayacak. 30 gün içinde geçilmesi planlanan yeni dönemde, kadınlar da tıpkı erkek askerler gibi yetkin oldukları her görev için istihdam edilecekler.

Savunma Bakanının açıkladığı karar, ABD ordusuna önce siyahların da kabul edilmesi, ardından gay’lerin kabul edilmesi kadar tarihi bir adım olarak görülüyor. Amerikan sağının, ilk iki kesime göre bu kez tepkisi ise daha zayıf oldu.

Genelkurmay başkanı orgeneral Joseph Dunford’ın, Carter’ın basın toplantısına katılmaması ise soru işaretlerine neden oldu. Dunford’ın yakın zaman öncesine kadar komutanı olduğu Deniz Piyadeleri, bu uygulamadan muaf tutulmalarını isteyen tek askeri birlik olmuştu.

Kadınlara askerlik kaydı zorunluluğu gelecek mi?

Savunma Bakanı Carter, kadınların da erkekler gibi 18 yaşında gelince askerlik kaydını (draft register) yaptırıp yaptırmayacağının ise birkaç hafta içinde netleşeceğini söyledi.

ABD’de zorunlu askerlik hizmeti bulunmuyor. Zorunlu askerlik sadece Kuzey-Güney iç savaşı, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı sırasında uygulanmıştı. Son olarak Vietnam Savaşı sırasında da erkeklere zorunlu askerlik getirilmiş ancak 1973 yılında o uygulama da sonlanmıştı. Bununla beraber başkan Jimmy Carter döneminde, acil bir savaş durumunda çağrılmak üzere, askerlik kaydı yaptırmak 18-26 yaş arasındaki her erkek vatandaş için zorunlu hale getirildi. Fakat uygulamada bu kaydı yaptırmayanlar da 1986 yılından beri cezalandırılmıyor. Kaydı yaptırmanın, federal üniversite öğrenci kredi desteği ve bazı resmi işlemlerde getirdiği öncelik kolaylıkları var.