Skip to content
Menu

Brezilya’da milyonlar devlet başkanına ve yolsuzluğa karşı yürüdü

brasil21

AMERİKA BÜLTENİ (13 Şubat 2016)

Milyonlarca Brezilyalı Pazar günü sokaklara döküldü. Ülkenin en büyük kentlerinde toplanan tarihi kalabalıklar politik yolsuzlukları protesto ederek, Devlet Başkanı Dilma Roussef’in derhal görevden alınması çağrısı yaptı.

Brezilya polis kaynakları, 3,6 milyon göstericinin gösterilere katıldığını açıkladılar. Ancak göstericiler ve bağımsız haber kaynakları bu sayının çok daha yüksek olduğunu belirtiyor. Polise göre sadece ülkenin en büyük kenti Sao Paulo’daki protestoya 1,4 milyon kişi katıldı. Bir diğer tarihi kalabalık ise Rio de Janerio’nun dünyaca ünlü Copacabana plajına toplandı. Gösterilere hakim olan renk ise Brezilya milli takımının kanarya sarısı oldu. Göstericiler ellerinde Brezilya bayrakları taşıdı. Gösteriye çocuklarını da getiren çok sayıda protestocunun, ‘Şimdi Azlet’ yazılı tişörtler giymesi dikkat çekti. Günün en çok duyulan sloganı ise  “Fora Dilma! (Dilma İstifa)” sloganı oldu.

İngiliz The Guardian gazetesi muhabirine konuşan Paulo Rodriguez adlı bir gösterici, ‘İktidar partisi bir korku filmi gibi. Ülke kaynaklarını soyan kriminal bir organizasyon gibiler. Ülkemizi yıkıyorlar’ şeklinde dile getirdi. Ancak göstericiler, muahalefetin de mevcut iktidar kadar yolsuz olmalarından yakınıyor. Birçok gösterici, 2002’de, ‘yolsuzlukları temizleyeceği ümidiyle İşçi Partisinin iktidara gelmesini desteklediklerini, ancak onların kendilerine daha büyük bir yolsuzluk çarkı kurduklarını’ dile getiriyor.

Uzun süre iktidar partisini destekleyen Barbara Santos adlı politik analist, Guardian’a ‘’Lula’ya oy verdim. Ancak şimdi ben de onun bir hırsız olduğunu düşünüyorum’’ şeklinde konuştu. Dilma Roussef’in selefi olan eski devlet başkanı Lula, ihale verdiği inşaaat firmalarından yüklü miktarda rüşvet aldığı suçlamasıyla yargılanıyor.

Öte yandan Dilma Roussef’in destekçileri de bu hafta içinde, ‘yargısal darbe’ diye nitelendirdikleri azil sürecine karşı bir protesto gösterisi yapacak. Ancak, İktidarı oluşturan koalisyondaki önemli çatlaklar işlerini daha da zorlaştırıyor. Koalisyonu oluşturan en büyük siyasi hareket, iktidar grubundan ayrılma konusunda birkaç hafta içinde kararlarını açıklayacaklarını duyurdu.