Skip to content
Menu

Periyodik tabloya eklenen dört yeni elementin isimleri belli oldu

rek-yeni-elementler

AMERİKA BÜLTENİ (2 Aralık 2016)

Kimyasal elementleri sınıflandıran periyodik tabloya bu yıl başında eklenen dört yeni elementin adları resmen belli oldu. Rusya, ABD ve Japonya’daki bilim insanlarının bulduğu dört süper-ağır kimyasal elemente bu ülkelerden isimler verildi. Kimyasal sınıflandırma, terminoloji ve ölçümlerde yetkili küresel örgüt olan Uluslararası Saf ve Uygulamalı Kimya Derneği (Iupac), 113, 115, 117 ve 118 numaralı dört yeni elemente, nihonium (Nh), moscovium (Mc), tennessine (Ts) ve oganesson (Og) isimlerini resmen onayladı.

Japon bilim insanı Kosuke Morita’nın keşfettiği 113 numaralı elemente Japonca’da Japonya anlamına gelen ‘Nihon’a atıfla ‘nihonium’ adı verildi. Böylece 113 numaralı element Asya kıtasından isimlendirilen ilk element ünvanını da kazandı.

Moskova ve Tennessee’de laboratuvarlarda keşfedildikleri için 115 numaralı elemente Teneessee eyaletine atıfla tennessine ve 117 numaralı elemente de Moskova’ya atıfla ‘moscovium’ adı verildi. Ermeni asıllı Rus nükleer fizikçi Yuri Oganessian’ın keşfettiği 118 numaralı elemente ise onun adına atıfla ‘oganesson’ adı verildi.

Japonya’da Riken Enstitüsü’nde araştırmayı yürüten Kosuke Morita, şimdi de “119 elementinin ve ötesinin bilinmeyen bölümlerini araştırdıklarını” açıklamıştı.

Yeni elementler isimlerini mitolojiden, bir mineralden, bir niteliklerinden, bir yerden veya bilim insanından alabiliyor.
***
Amerika Bülteni’ni Twitter’dan takip edin: